Бойко Ноев: НСО трябва да се занимава с антитероризъм, а не с носене на куфари

Националната служба за охрана е една симбиоза между ненаситния апетит на политическата класа и желанието на всяка една служба да функционира на сянка и да има власт и влияние. НСО поради тази симбиоза се използва и за политически поръчки. Това заяви бившият военен министър и експерт в сектор "Сигурност" Бойко Ноев по БНР.

За разлика от другите служби, ние не знаем какво се случва в НСО и това е един от проблемите в службата, посочи той и допълни, че когато една служба е извън контрол, каквото и да се направи с нейното ръководство, тя си остава уязвима.

"Безконтролността на службата е най-големият недостатък, най-големият проблем на НСО. Тези аргументи ние развивахме преди две години, когато се приемаше закона – никой не чу тези аргументи. И сега започват да лъсват проблеми. Не е проблемът в началника на службата, проблемът е в самото съществуване на такава служба, която, освен всичко друго, е остатък от тоталитарните времена", каза Ноев.

Сега, когато оставката на генерал Антонов е факт, както често се случва у нас, много е вероятно цялото внимание да се струпа върху него - да бъде омаскарен.  За мен няма никакво значение кой е началник на НСО, ако продължава съществуването на службата в този й вид, посочи  бившият военен министър.

"Службата, която пази нас - обществото, народа, от тероризма - т.нар. Специален отряд за борба с тероризма, той е десет пъти по-малоброен от НСО. Неговият бюджет е повече от 10 пъти по-малък, 15 пъти вероятно по-малък от този на НСО. А НСО е една служба, която е призвана да охранява по същество трима души: държавния глава, министър-председателя и донякъде председателя на Народното събрание. Така че да съществува една служба - повече от 1 000 души с 40 милиона бюджет за двама или трима души, е абсолютно престъпление спрямо интереса на обществото", каза още Бойко Ноев.

Настоящото положение на НСО той определи като пилеене на ценен ресурс: "Това са млади хора, повечето от тях, повечето хора там са офицери. Това са качествени хора. Това е талант, който се попилява. Те служат като портиери в парламента, в правителството, в президентството. Това са готвачи, сервитьори, шофьори, всякакви помагачи, обслужвачи. Не може това да се губи по този начин".

"Холандският министър-председател си ходи с велосипед. Точка по въпроса. И аз питам нашите държавници, с какво толкова е застрашен техният живот и какво от световните дела зависи от тях - повече от холандския министър-председател и Борис Джонсън, та ги охранява армия от охранители?! На това трябва да се сложи край", категоричен е Ноев.

Единственото решение за мен е радикално тази служба да се превърне в национална антитерористична служба и да се занимава с антитероризъм, а не с носене на куфари и развозване на привилегии, обобщи Ноев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България