Бойко Пенков за починалото бебе в Плевен: Има недооценка на състоянието

При случая с починалото бебе в Плевен има недооценка на състоянието, има пропуски. Това каза зам.-здравният министър Бойко Пенков пред БТВ. Той уточни, че ще има и допълнителна проверка по случая.

„Грипът е изключително тежко заболяване и не бива да се подценява. Води до много тежки състояния и хора с хронични заболявания, не могат да го преодолеят”, предупреди Пенков.

Относно проблема с белодробните трансплантации той каза, че цялата администрация е била впрегната, за да стартира българска програма за белодробни трансплантации. „В момента се постигна тригодишен договор с водеща виенска клиника за обучение на наши кадри. И докато се обучават кадри, да може да се трансплантират наши граждани във Виена – до 5 души на година”, уточни зам.-здравният министър.

Български лекари ще бъдат обучавани и за операциите, и за последващите грижи за трансплантираните пациенти.

Пенков коментира и случая на малкия Стефан, който страда от мускулна дистрофия, и започна лечение в Румъния, въпреки че парите от България се забавиха. По думите му парите са се забавили заради лоша комуникация между здравните служби.

На въпроса защо Македония поема скъпото лечение на децата с това заболяване зам.-здравният министър уточни, че в Македония от това лечение имат нужда 3 деца, а у нас – 30, и и ма нужда от по-голям ресурс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България