Бойко Рашков: Спряхме нагласите на някои хора да наблюдават за щяло и нещяло

Съвсем отговорно смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени, в известна степен, не на 100%, склонностите и тоталитарните нагласи на някои хора да наблюдават за щяло и нещяло. Това заяви директорът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в парламента по време на дебата по доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.

Исканията за СРС по отношение на борбата с корупцията са толкова малко, че лично аз не мога да си обясня създаването на орган, който да се занимава специално с нея. Досега службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията,какво им пречи и сега чрез СРС да помагат в тази борба, запита той.

Има сериозно подобрение на дейността на бюрото и по друг начин стоят процедурите по отношение на тайното наблюдаване на хора, в сравнение с периода, когато не беше структурирано бюрото и в тази сфера цареше абсолютен хаос. Процедурите в нашата страна след 2015 г. бележат едно редуциране, на стабилизиране на броя на прослушваните лица. Да си припомним, че България е осъдена в Европейския съд през 2007-2008 г. за прекомерно използване, с оглед мащабите на страната, на тези тайни способи за контрол на хората, каза той. СРС-та са необходимо зло при противодействие на престъпността и е добре, че сме въвели законност в тази деликатна сфера, подчерта Рашков.

Рашков посочи, че до момента у нас не са прилагани специални разузнавателни средства в борбата с тероризма "За сравнение - в настоящия момент в Германия има около 300 дела за тероризъм, у нас няма такива случаи", добави шефът на разузнаването.

По думите му, в бюрото са постъпили стотици сигнали за нарушени. През 2016 г. образувани 88 преписки за проверка на правомерност при прилагането на СРС. 81 са по сигнали на граждани, включително 5-ма депутати от 43 НС, 13 магистрати и 9 адвокати. В 2 случая Бюрото се е самосезирало.

През 2016 г. 5-ма граждани са уведомени, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС-та, включително 4-ма магистрати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България