Бойният ни флот получи бързоходни моторни лодки

Четири бързоходни лодки – три, тип RHIB /надуваеми с твърдо дъно/ и една патрулна, получиха ВМС на РБългария със съдействието на посолството на САЩ у нас.

Сертификатите им за експлоатация бяха официално връчени на церемония в пункта за базиране във Варна. Военните моряци, които ще обслужват лодките, са минали специален курс на обучение и също са получили сертификати от военния аташе на посолството на САЩ полковник Шанън Джонсън. Новите лодки са с дължина 7 м, оборудвани са с модерни навигационни системи и могат да развият максимална скорост от 35 възла. Патрулната лодка е дълга 10 м, може да качи 10 военнослужащи, а максималната й скорост е 40 възла.

Възможно е монтирането на голямокалибрени картечници. Тя плава с продължителност 10 часа, от които 6 на крейсерска скорост и останалите на икономична скорост. Лодката е предназначена да патрулира в пристанища, да ескортира товари и да участва в операции по търсене и спасяване по море, съобщиха от пресцентъра на ВМС. Командирът на бойния ни флот контраадмирал Митко Петев благодари за предоставените нови плавателни съдове и връчи плакети на обучаващия екип и на фирмата производител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България