Боклуци в морето изстудяват климата

Топлото време ще е след средата на юли, дъждовете ще са повече от обичайното

Климатът става все по-нестабилен и времето все по-внезапно се променя. Резки необичайни застудявания и обилни валежи от сняг през зимата и от дъжд през лятото ни застигат все по-често.

Една от основните причини за това е увеличението на влагата в атмосферата, обясниха експерти. Главен виновник е замърсяването на океаните и моретата с боклуци и пластмаси, които убиват планктона и нарушават баланса, защото именно те са основният източник на изпарения.

0203_2_220445

„Повечето вода, която започва да се съдържа в атмосферата, в един момент трябва някъде да се извали и това може да се случи както сега - в края на зимата с отрицателни температури или през лятото, където все по-често има екстремни валежи”, обясни пред „Труд” метеорологът от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН проф. Валери Спиридонов.

Той обаче подчерта, че все пак още е зима, така че тези валежи не са нещо крайно необичайно и припомни, че е имало сняг и през март, та дори през август.

„Все пак беше по-нормално подобни интензивни валежи да се случат в края на януари. Не можем да кажем, че пролетта закъснява, мога да кажа, че тя дори ще бъде по-топла от обичайната”, посочи още проф. Спиродонов.

„Средно някъде през 2-3 години се получават такива валежи в края на февруари. Има едно разпространено мнение, че сезоните се променят, но тези промени не са свързани с някакви необратими процеси”, каза пред „Труд” синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.

Общо взето краят на февруари почти винаги е по-топло от другите зимни месеци, но тези дни се намираме в рамките на долната граница на нормалното развитие на времето, по-студено и със снегове.

Температурите ще продължат да падат и в сряда и четвъртък в Западна България на места ще достигнат до – 15 градуса, посочи Янков.

Той смята, че тези пунктуации в сезонното разпределение специално за Европа се влияят от Гълфстрийм.

„В момента той малко се е изместил като разположение към Канадския бряг и затова се наблюдава много по-мека зима по Канадското крайбрежие на Атлантическия океан и по-хладни зими в Западна Европа. След тази топла зима през декември и януари, ще идва малко по-продължителна и по-хладна пролет.

Естествено и лятото ще бъде по-хладно, особено първата му половина, с повече валежи. След 6 март се очаква чувствително затопляне. Последните прогнози са през март да има повече валежи и температури малко по-ниски от нормалните. Април и май ще бъдат обичайни, като през май също се очакват малко повече валежи от нормалната”, обобщи Янков. Той препоръча хората да планират почивките си от средата на юли до август и септември, когато се очаква нормализиране на метеорологичния ход на времето –с повече слънце и по-високи температури.

Климатологът доц. Георги Рачев:

Два циклона носят бури

Тежка е синоптичната обстановка и ще продължава така до сряда. Това заяви пред „Труд” доц. Георги Рачев, водещ климатолог и част от екипа на Bulgaria ON AIR, където представя своите аналитични прогнози за времето и климатичните промени на планетата.

Според доц. Рачев обаче не можем да говорим за някакви аномалии. Той напомни времето отпреди три години – на 8 и 9 март 2015 г. в Родопите натрупа над 1 метър сняг, цели селища бяха откъснати от света. На Белмекен снегът е бил и над 2 метра. Няколко дни в целия район нямаше ток. Подобни ситуации е имало в България през март 1992 г. и пак през март 1993 година.

Не може обаче да се прави заключение за феноменални промени в климата, категоричен е доц. Рачев. Сегашната ситуация се дължи на комбинация от два циклона – Средиземноморски и от Североизток. Обстановката е екстремна, но не и невиждана.

Между 10 и 40-сантиметрова бяла покривка натрупа в понеделник

Над 2000 машини почистваха

страната от обилните снеговалежи

Катастрофа между турски и български тир задръсти АМ „Тракия”

Непроходими преспи и завъртял се ТИР блокираха в следобеда в понеделник пътя между селата Сталийска махала и Аспарухово. За да не възникнат още инциденти, със заповед на кмета на Лом Пенка Пенкова трасето бе затворено за движение.

Над 2000 машини почистваха пътищата и улиците в страната вчера от обилните снеговалежи. Пътната обстановка в цялата страна бе утежнена, а бялата покривка в различните населени места варираше от 10 до над 40 сантиметра. Най-много сняг валя в Кърджали и Смолян, където бе обявен червен код за много опасно време.

Въпреки усложнената метеорологична обстановка, до понеделник вечерта не бяха подадени сигнали за бедстващи хора и затворени пътища. „След като нямаше ограничение по автомагистралите за леки коли, при този силен снеговалеж и ниски температури мисля, че снегопочистващите фирми си вършат добре работата”, каза вчера на брифинг инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Думите му бяха по повод недоволството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по рано през деня от почистването в Пазарджишка област и по АМ „Тракия”, тъй като се бе образувала 8-километрова колона вследствие на катастрофа между турски и български тир. Той посочи, че ще има наказани не само почистващи фирми, но и от администрацията.

В София заради тежките метеорологични услови „синя” и „зелена” зона в столицата затвори за целия ден. Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че на терен работят над 1020 души, а разчистването на пътната настилка в града продължава без спиране. От външно съобщиха, че авиокомпаниите „Райън Еър” и „Уиз Еър” са отменили полети от летищата „Чампино” и „Фиумичино” в Рим, а българският консул там е съдействал на 100 нашенци да бъдат настанени в хотел.

Ваканция

Училища затварят врати

В дървена ваканция излязоха учениците в десетки общини у нас заради лошите метеорологични условия. Децата в Шуменско, Варненско, Добричко, община Сливен, Смолян, Свищов, Кубрат, Лозница, Търговище, както и десетки населени места от Плевенско и Видинско няма да посещават учебни занятия днес и утре. В някои от тях дървената ваканция ще продължи до 1 март включително.

Възможно е неучебните дни да се увеличат ако времето продължава да се разваля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България