Болните от туберкулоза в Монтана намалели три пъти за 10 години

Снимка: Архив

Седмица на борбата с „жълтата гостенка” започва от 18 март, прегледите са безплатни

За последните 10-години заболеваемостта от туберкулоза в област Монтана е намаляла три пъти - от ниво 68 на 100 хиляди души население - едно от най-високите за България, до сегашните 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната, съобщи д-р Цветан Петров - специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ - Монтана.

Намаляването на засегнатите от „жълтата гостенка” се дължи основно на на Програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, малария и СПИН, която приключва през март тази година. Програмата влезе в България през 2008 г. и осигуряваше финансиране за превенция и лечението на тези болести у нас. По програмата отделението в Монтана е ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията и лекуваше безплатно болните, дори и останалите без здравни осигуровки.

Допълнително на изписан от отделението болен, регистриран като социално слаб, се отпускаха по 90 лева в продължение на три месеца за храна и лекарства. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза програмата финансираше 2-годишно лечение в специализиран стационар, а след това в домашни условия под наблюдението на лекар, разказа д-р Петров. От 18 до 22 март областната болница в Монтана обявява поредната и последна от програмата седмица на борбата с туберкулозата. От 8 до 13 часа всеки ще може да провери своя статус безплатно и дори без направление, обяви д-р Цветан Петров. Инициативата е посветена и на Международния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

След приключването на програмата на Глобалния фонд грижата и финансирането на борбата с туберкулозата ще трябва да поеме изцяло държавата. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата, каза още д-р Петров. В момента в отделението по фтизиатрия в Монтана се лекуват 7 лежащо болни, то е полупразно, поради постоянната тенденция за намаляване на заболелите от „жълтата гостенка”, споделиха медиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България