Болницата в Горна Оряховица чества 121 години от създаването си

Общинската болница в Горна Оряховица в четвъртък чества свия патронен празник. Стационарът носи името на един от най-тачените български светци – Свети Иван Рилски Чудотворец.

Лечебното заведение е създадено преди 121 години, когато на 30 юни 1896 година е решено да се построи болница между Горна Оряховица и Лясковец. Предвидени са и средства за целта, но разногласия между двата града оставят въпроса нерешен и финансите са прехвърлени за болница във Велико Търново.

През 1931 година в Горна Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година. Следват години на промени - с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 година е ударена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 година, с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 година.

Започва поетапно разкриване на специализирани отделения - I, II, III вътрешно отделение, АГО, Детско, Нервно, Хирургично, Очно, УНГ, ОФТР, ОАРИЛ, Рентгеново, ИТО, Клинична лаборатория и т.н.

През тези години в болницата са работили лекари, които са получили образованието си в различни европейски градове - Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и др. Голяма част от тях са участници във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм.

За над едновековната си история, в болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти. Двама от тях - д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев са кандидати на медицинските науки, съответно в областта на кардиологията и хирургията.

Понастоящем в МБАЛ „Свети Иван Рилски- Горна Оряховица“ ЕООД работят общо 300 души персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 14 отделения с 207 легла. Стационарът си сътрудничи също и с доказани медицински специалисти от Плевен, Велико Търново и Габрово в областта на лапароскопската хирургия, съдовата хирургия, акушеро гинекологията и др. През настоящата 2017 г. болницата работи по 119 клинични пътеки и по 14 амбулаторни процедури на НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България