Болницата в Търново награди организатори на кампании за кръводаряване

Ръководството на Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново награди организатори на кампании за кръводаряване.

"Това са хората, които „са пречупили идеята за доброволно кръводаряване чрез личното си участие в подобни инициативи“, заявиха медиците.

Четирима  инициатори на масови акции по кръводаряване бяха удостоени с грамоти от медицинския директор на здравното заведение д-р Даниел Илиев. Д-р Марияна Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология пък обясни, че това са хора, които по някакъв начин са инициирали кръводаряване или са способствали за информираността на населението относно проблема.

„За мен е чест да връча грамотите на нашите кръводарители, които ние наричаме приятели и да им благодаря за безрезервната подкрепа, за хуманността и милосърдието, които те са проявили дарявайки част от себе си в името на това да се спаси човешки живот“, каза д-р Илиев.

Сред отличените са отец Славчо Иванов, благодарение на когото вече осем поредни години във Велико Търново се организира благотворителна кръводарителска акция навръх християнския празник Цветница.

"Аз лично не съм кръводарител, защото като войник в казармата преболедувах и сега не съм подходящ за донор. Съпругата ми обаче е редовен кръводарител. Освен това в храма "Св.Никола" всяка година след великия пост организираме кампании по кръводаряване в сградата на църковното училище. Най-напред започнахме със 7-8 души, но постепенно на апела откликват по 16-17. Това са вярващи, които след поста и пречистяването, решават да станат донори, защото постът не е само въздържание от храна, но и помощ за нуждаещи се", сподели отец Славчо Иванов.

Признание получиха и Александър Петров, графичен дизайнер, който помага с информационните кампании. Награден бе и Стефан Николов, председател на Ротаракт клуб Велико Търново, който също организира доброволчески кампании. Грамота бе дадена и на Диана Попова, преподавател в Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Горна Оряховица, където също се е провела доброволческа акция, в която са участвали десетки ученици и млади хора от железничарския град.

"Лидер съм по международна програма за личностно развитие на ученици под патронажа на Херцога на Единбург. Една от дейностите, които трябваше да проведем , бе свързана с доброволчество. Така решиме да организирам акция по кръводаряване под наслов "Ти можеш да помогнеш". Обхванахме всички средни училища в Горна Оряховица и зрелостници навършили 18 г. Явиха се общо 27 желаещи да дадат кръв", разказа Диана Попова.

Д-р Даниел Илиев благодари и на д-р Витанова, която също активно допринася за организацията на информационни кампании. Тя пък обяви, че в момента Кръв центърът в старата столица има остра нужда от кръв от група 0 +. Статистиката сочи, че през 2014 кръводарителите във Велико Търново са били 2185, през 2015 г-2289, през 2016 г-2360. За първите пет месеца на тази година пък дарилите кръв са 988 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони