Болницата в Търново с обновен хирургичен блок след над 20 години

Областната болница във Велико Търново е с напълно обновен хирургичен блок. Реконструкцията на операционните зали е направена за пръв път от над 20 г насам. Ремонтът е станал възможен благодарение на целева субсидия от Министерството на здравеопазването в размер на 350 000 лв. Част от средствата са вложени и в обновяване на интензивното кардиологично отделение.

Ремонтирани са 3 операционни зали, които вече отговарят на всички стандарти.Подменени са подовите настилки, мазилките на таваните, стените, инсталирани са нови операционни лампи. Реконструкция са претърпели още санитарните помещения, съблекалните, стаите на сестрите. Това съобщи пред "Труд" д-р Сибила Маринова, която е началник на реанимацията и медицински директор на болницата „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Целева субсидия за още около 350 000 лв за ремонтиране на отделението по патологична анатомия и преместването на кръвния център в помещенията на бившата библиотека очаква от Министерството на здравеопазването лечебницата в старата столица. Според директора на здравното заведение д-р Стефан Филев новото ситуиране на отделението по трансфузионна хематология се налага заради освобождаване на площ от около 860 квадратни метра, където ще бъде настанено спешното отделение. То ще бъде изградено със средства по европейска програма.

В ход е подготовката на техническата документация за стартирането на новия корпус в лечебницата. Той ще бъде изграден според всички медицински стандарти със средства в размер на около 4 милиона лева. Те са осигурени от продажбата на два имота в двора на областната болница. След изграждането на новия корпус в него ще бъдат събрани всички отделения на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, които сега са в района на т.нар. стара болница.

„Вероятно в помещенията на акушеро-гинекологичното отделение, където бе направен основен ремонт през миналата година, ще остане физиотерапията. ТЕЛК-ът също може би няма да се мести“, поясни д-р Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони