Болничен шеф подаде оставка, за да не напуснат лекарите

Д-р Руслан Тошев обяви, че ще остане на работа в Очна болница като редови лекар и се надява здравното заведение да не се приватизира.

До дни става ясно ще има ли кой да лекува пациенти с очни проблеми

Управителят на варненската общинска Очна болница д-р Руслан Тошев подаде оставка, за да не спре работа лечебното заведение. На 7 март голяма част от екипа медици начело със зам.-управителя проф. Христина Групчева обявиха на заседание на комисията по здравеопазване към местния парламент, че подават едномесечни предизвестия за напускане заради окаяното състояние на материалната база, финансовите й проблеми и заради разногласия с д-р Тошев. Те поискаха общината да прехвърли болницата на Медицинския университет, за да бъде оздравена и снабдена с нужната апаратура, но такова решение не бе взето.

"Очаквам след моята оставка колегите да оттеглят предизвестията си. Не чувствам вина за състоянието на болницата, което не е чак толкова лошо", заяви на пресконференция д-р Тошев. Според него до 2016 г. лечебното заведение, което поема спешните случаи от няколко региона, е работело на печалба. Кризата започнала след промени в методиката на НЗОК, налагащи месечни лимити. Така приходите по клинични пътеки за година паднали от 1 млн. лв. на 760 000 лв.

След нови корекции, въвеждащи 6-месечни лимити миналата година оборотът се повишил до 826 000 лв. Въпреки загубата от 74 000 лв. за 2018 г. и дълговете от 280 000 лв. д-р Тошев бе категоричен, че болницата не е в колапс, а кризата е била предизвикана от хора с определени интереси, които отказа да назове. Управителят в оставка обаче призна, че част от апаратурата е амортизирана и се налага екипът да препраща пациенти за изследвания в частни клиники. Според д-р Тошев за последните 3 г. общината като собственик е инвестирала само 29 000 лв. за един апарат и миналата година дала 90 000 лв. за оздравяване. "Депозирал съм 15 преписки, на които не получих отговор", допълни медикът. Оставката му ще бъде гласувана в понеделник на извънредна сесия на Общинския съвет, който трябва да избере и временен управител на Очна болница. Въпреки това предизвестията за напускане на екипа още не са оттеглени, стана ясно вчера. Лекарите заявиха, че ще огласят решението си на професионалния си празник - 7 април. Тогава ще стане ясно дали другата седмица ще има кой да преглежда и лекува пациенти в общинското здравно заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве