Болнична полиция правят от агенция „Медицински одит“

Новите функции на агенцията са свързани с процедурата по издаване на разрешения за лечебна дейност

Щатът на агенцията се увеличава с 10 души - от 68 на 78 души

НЗОК откри горещ телефон за нарушения

„Медицински одит“ се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяване правомощията на изпълнителната агенция, гласувано на заседание на Министерския съвет в сряда.

С изменения в Закона за лечебните заведения функциите на институцията се увеличават, като са й възложени дейности, свързани и с процедурата по издаване на разрешения за лечебна дейност.

Приета е Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, а на „Медицински одит“ се възлага допълнително извършване на проверки в болниците преди сключване на договори с касата.

Във връзка с това щатът на агенцията нараства с 10 души - от 68 на 78 души. Така ще бъде осигурена възможност за укрепване на кадровия потенциал, за да не се допуска забавяне в работата й, породено от нарасналия обем дейност, се посочва в решението на Министерския съвет.

При заседанието си кабинетът одобри и промени по бюджета на Министерството на отбраната, които ще обезпечат увеличаване с 1 млн. лв. на капитала на Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация „Вита” ЕООД - Велинград.

Освен това от 1 ноември всеки пациент, който иска да сигнализира за нарушения, може да направи това в рубриката „Онлайн консултации“ на сайта на НЗОК www.nhif.bg или на безплатния телефон 0800 14 800. Това съобщава институцията на сайта си. Ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение здравноосигурените граждани се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, те могат да сигнализират и във всяка районна здравноосигурителна каса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България