Болт в главната роля и в последното бягане

Юсейн Болт влезе в главната рола и в последното бягане в своята бляскава кариера. Макар, че не успя да приключи с титла, вниманието на цялата публика на препълнения Олимпийски стадион в Лондон бе приковано върху Светкавицата. Легендарният спринтьор бяга на последен пост за щафетата на Ямайка 4 по 100 метра, но след като получи палката направи десетина крачки и се строполи на пистата. Домакините на световното дори изнесоха медицинска количка, но за щастие не се наложи лекоатлетът да я използва. Подпрян на своите съотборници Болт напусна терена, а след това лекарят на тима обяви, че световният рекордьор е получил схващане на левия крак.

По-късно от отбора на Ямайка разкриха, че организаторите са забавили твърде много старта. Състезателите са чакали около 45 минути, за да минат 3 награждавания, а за това време се е наложило на два пъти да загряват. „Дълго чакахме в стаята за повикванеобяви Йохан Блейк. - Дори Болт ми каза, че това е безумие. Той просто беше изстинал.“

И макар, че не само Болт, но и щафетата на Ямайка остана без медал, легендарният спринтьор отново накара публиката да преживее емоционално бягането. В първите минути след финала всички камери показваха лежащия Юсейн на пистата, а не победителите от Великобритания. А домакините дори спечелиха с най-добър резултат в света за сезона - 37,47 сек. Със сребро останаха американците, в чийто състав бягаха шампионът на 100 м Джъстин Гатлин ибронзовиятКристиан Коулман (37,52). Трети финишираха японците с (38,04).

Благодаря ви! Безкрайна любов за моите фенове!“, написа след часове Болт в социалната мрежа.

В последното си състезание в Лондон ямаецът спечели само един медалбронз в късия спринт. Въпреки това едва ли ще остане сянка върху впечатляващата му кариера, която надали скоро някой ще повтори. Болт се оттегля с 11 световни и 8 олимпийски титли. Той е единственият спортист, който побеждава на 100 и на 200 м в три поредни олимпиадиПекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016. Болт все още държи и световните рекорди на 100 м (9,58 сек) и на 200 м (19,19 сек).

И понеже великите кариери не винаги приключват по най-красивия начин, това се случи и с друга легенда. Четирикратният олимпийски първенец Мо Фара (Англия), който преди това спечели титлата на 10 000 метра, остана със сребро на 5000 м (13:33,22). Той бе видимо уморен, от което се възползва етиопецът Муктар Едрис (13:32,79 мин), изпреварил го в последните метри.

След шампионата 34-годишният  Фара обяви, че ще се насочи към шосейните бягания. В славната си кариера той има и 6 световни титли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт