Бонус пенсия за всички възрастни в Полша

Щедрите социални разходи са ключов фактор за изборните успехи на управляващата „Право и справедливост”, оглавявана от Ярослав Качински.

Тя ще е в размер на 280 евро, мярката влиза в сила от тази година

Добавки ще получат 10 милиона души

Полша въведе изплащането на годишни бонуси за пенсионери и получателите на помощи за инвалидност съгласно закон, подписан от президента Анджей Дуда, предаде ДПА.

Първият ефект от законовата промяна е, че през тази година близо 10 милиона души ще получат парични добавки. Всеки пенсионер ще получи допълнително сума в размера на минималната месечна пенсия, която за 2020 г. възлиза на 1200 злоти (към 280 евро). По оценки на правителството разходите по тази програма за годината ще възлязат на около 1,7 милиарда злоти (към 400 млн. евро).

Освен това правителството на Полша одобри законопроект, според който догодина пенсионерите ще получат по още една пенсия. Тоест за 12 месеца те ще имат 14 вноски в пенсионните си сметки.

Анализатори припомнят, че щедрите социални разходи са ключов фактор в изборните успехи през последните години на управляващата партия „Право и справедливост” (ПиС). В момента страната е в кампания за предстоящите през май президентски избори, на които настоящият държавен глава Анджей Дуда, подкрепян от ПиС, се кандидатира за втори мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа