Борбата на (кръст)опът

Американецът Кайл Снайдър (вдясно) бе по-устойчив срещу руснака Абдулрашид Садуелаев и спечели битката, наречена „Мачът на века“.

Черните прогнози за роля в миманса на борбата ни на световното първенство в Париж се оправдаха. В зала „Берси“ националите се появиха без лидерите си и в трите стила - олимпийската медалистка Елица Янкова, европейският ни първенец Тарек Абдеслам, вицешампионите от континенталната надпревара Нови Сад 2017 - Иво Ангелов и Борислав Новачков. Заради контузии всички те не се качиха на самолета.

Логично при отсъствието на ударното каре, шансовете ни намаляха драстично. Реално останаха 7 състезатели с възможности за медал. Никой от тях не успя да стигне до стълбичката. Владимир Дубов, ветеранът Михаил Ганев, Даниел Александров и Биляна Дудова загубиха малките финали за бронза. Подобно на олимпиадата в Рио, на победа от подиума остана и Николай Байряков. С ранно отпадане разочароваха надеждите за отличие Тайбе Юсеин и Мими Христова. От останалите трябва да признаем - никой не е очаквал чудеса.

Да, твърде… твърде малко за реномето на борбата ни. Дори конфузно, защото за първи път от 56 години България я няма на картата на медалите в най-древния спорт. Там, където попаднаха 34 страни или почти всяка трета на Мондиала. Освен България гръмко фиаско претърпя и колосът Русия. Световният лидер в борбата не спечели титла за първи път от 1953 г. А за да е унижението пълно в последната схватка на световното, рекламирана от месеци като „Мача на века“ между олимпийските и световни шампиони Снайдер (САЩ) и Садулаев (Русия), успехът с 6:5 отиде на адреса на американеца.

С шампиони в Париж ликуваха 13 държави –Япония (6), САЩ (3), Турция (3), Грузия (2), Армения (2), Италия, Иран, Германия, Монголия, Сърбия, Азербайджан, Корея и Беларус. Страната-домакин на олимпиадата Токио 2020 единствена триумфира със златни медалисти и в 3-те стила. В тази престижна роля на световното през 2010-а бе само България и тогава ситуацията беше еуфорична.

Но…, ето, че само 7 лета по-късно, днес нашата славна марка я няма сред призьорите. Там, където вече присъстват екзотики, като Чили, Колумбия, Нигерия… Факт, който радва шефовете на Международната федерация. Неслучайно те афишираха, че са завършили с експериментите в проблемния класически стил и очакват най-древният спорт да върви на пълни обороти към игрите в Токио.

А България? Реформите у нас започнаха от началото на годината и при тях имаше риск от подобен гаф. За жалост той вече е факт. Сега въпросът е дали след провала в Париж ще се прояви търпение и устойчивост в търсенето на движение нагоре? Или емоциите от провала ще сложат знак „Стоп“ пред реформите? А тогава борбата със сигурност ще се закотви в миманса, като немалко български спортове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт