Борислав Гуцанов - Неудобният

Взет открай време на прицел - от чужди, а и от свои, варненският соцлидер Борислав Гуцанов беше заменен с нов шеф на градската партийна организация във Варна. Изпълнителното бюро свали политическото си доверие от него, има нужда от промяна, обяви Корнелия Нинова на пресконференция в морския град. Решението създаде объркване сред социалистите кой всъщност ще ги ръководи. Защото по устав нито бюрото, нито председателят на партията могат да сменят местните лидери на организации. Това може да стане единствено с решение на партийна конференция, а тя е насрочена за началото на септември преди местните избори.

Аз лично се гордея с това, че никога не смених партийната си принадлежност и няма да го направя, казва Борислав Гуцанов през дългата си политическа кариера, започнала от 1985 г. Първо е редови член на БКП, след това член и председател на Градския съвет, член на Националния съвет на БСП и два мандата член на Изпълнителното бюро.

През 2005 г. е избран за председател на Общински съвет-Варна. След местните избори през 2007 г., когато е водач на листата на БСП за съветници, отново става председател на местния парламент и оглавява УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в РБългария. Избран е за народен представител през 2013 г. в 42-рото НС от Коалиция за България (БСП). На последните парламентарни избори той беше втори в листата, водена от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, но се отказа от депутатско място и остана във Варна, където е общински съветник.

Според негови съпартийци думите му, казани при издигането на Корнелия Нинова за председател на БСП, че това първо ще доведе до успех при президентски избори, но после - до големи вътрешни противоборства, се оказали верни, но му изиграли сега лоша шега. Пак според тях партийната лидерка е започнала от Варна да разчиства терена от неудобните за преизбирането є на следващия конгрес. Съмишленици на местния соцлидер смятат, че аргументите на Нинова за крайното решение не са точни, защото във Варна БСП има спечелени почти двойно повече гласове на последните парламентарни избори в сравнение с предходните, а на евроизборите с 50 на сто повече.

Името на Борислав Гуцанов гръмна през 2010 г. в операцията”Медузи”, когато беше арестуван и обвинен заедно с варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дънката и двама служители от “Автотранспорт” на община Варна, за неизгодни сделки с рециклирани автобуси от Франция и Германия. През 2013 г. разследваното срещу него беше прекратено, а Борислав Гуцанов и семейството му спечелиха дело в Страсбург и в български съд, като държавата трябваше да плати 44 000 евро и 60 000 лв. заради показния арест несъвместим с европейската практика за правата на човека. Шумната акция на МВР с маскирани и тежковъоръжени полицаи рано сутринта в дома на Гуцанови и задържането му пред очите на двете му малки дъщери предизвика голям обществен отзвук.

Според политическите коментари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е искал очевидно да промени статуквото във Варна, управлявана трети мандат от кмета Кирил Йорданов, основно с подкрепата на БСП. ГЕРБ го издигна обаче за четвърти мандат, а Йорданов се “изненада” от арестите и се разграничи от сделките, които не били сключвани от общинската администрация.

Опонентите на Гуцанов винаги припомнят и за ареста му през 1999 г., когато е задържан с шеф на варненския клон на “Елитбанк” по обвинение за присвояване на 9 млн. неденоминирани лева, отпуснати като необезпечен кредит на морската му фирма “Бляк сий шипинг”. По-късно делото е прекратено поради липса на доказателства.

52-годишният Гуцанов е завършил Висшето Военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, специалност “Корабоводене на гражданския флот”. Баща му е кап. I ранг Гуцан Гуцанов - командир на дивизион “Подводници” във военноморския флот.

С името на Гуцанов като председател на ОбС в града свързват изграждането на комплекс “Младост”- детски парк за игра и развлечения, спортни игрища, ледена пързалка, както и началото на строителството на детски градини в града. Сред варненци е популярен и т. нар. от тях светофар “Гуцанов”, изграден по негово време на 100 м след кръгово кръстовище, за да прави по-лесна отбивката му към семейната къща в местността “Св. Никола”, но пречи на трафика, както коментират местните шофьори. Неговата голяма идея, колкото и да я предъвкват след това политици и министри, е за изграждането на нов контейнерен терминал в езерото и поетапно изместване на товаро-разтоварните дейности от настоящото пристанище, което е почти в центъра на града. Според него, след това трябва да се създава атракционна зона на това място, не само със заведения, а да има нов аквариум, концертна зала, пасажерски и яхтен терминал. Докато беше начело на местния парламент община Варна подписа с правителството на Станишев меморандум за ново пристанище. Според концепцията на Гуцанов портът трябва да се преотстъпи за стопанисване и управление от държавата на местната власт, а не да се дава на концесия. Той винаги е смятал, че Варна като морски град трябва да прилича на Барселона.

 

Запален ветроходец

Голямата му страст е ветроходството, участвал е в Световното първенство през 1989 г.Поставил е и рекорд за най-бързо прекосяване на Черно море под ветрилата на легендарната яхта "Булкон стар", изложена сега като музеен експонат на пристанище Варна, на който е записано името му.

 

За него

Търсим обединение с нов човек

Взехме нелеко решение. Изпълнителното бюро свали политическото си доверие от Борислав Гуцанов.Търсим обединение, което може да бъде постигнато от един нов човек, който не е ангажиран със стари битки, наслагвани от години. Този проблем във Варна с противоборството и различни игри на хора не е от вчера.

Корнелия Нинова, председател на БСП

 

Ще се създадат трусове

Борислав Гуцанов е след мен на лидерския пост в градската партийна организация и вече 12 години я ръководи. Както се казва пред мен се е формирал като политик, под мое влияние и аз му вярвам. Той натрупа много опит и като председател на ОбС. Като всеки ръководител си има и силни, и по-слаби страни, винаги ще има и някои недоволни. Срещу него имаше два пъти репресивни мерки, но осъди държавата в Страсбург. Решението за смяната му ще окаже влияние върху състоянието и кондицията на градската организация, ще има трусове в такъв момент, когато сме пред местни избори.

Апостол Димитров, бивш депутат от БСП

 

Ще продължи да работи за каузата БСП

Познавам от 15 години Борислав Гуцанов и заедно сме водили много битки. Той е един много уважаван от мен човек, посветил времето, енергията и усилията си за БСП и за левите си идеи, за което заслужава адмирации и благодарност. Създалата се ситуация няма да му попречи да продължи работата си за партията, независимо на какъв пост е.

Проф. д-р Анелия Клисарова, депутат от БСП в 44 НС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети