Борислав Михайлов - Капитанът

Четири конгреса - четири изборни победи. При това убедителни. Резултатът от поредната футболна драма на върха в българския футбол дава знак, че Борислав Михайлов е без избираема алтернатива за поста на президент на БФС. Поне засега. Но така беше преди 4 години. И преди още 4. И преди още 4, когато хвана дузпата и цаката на бетонирания дотогава шеф на централата Иван Славков.

Именно Батето е най-сериозният опонент, срещу когото играе извън терена “този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов” (коментаторските думи след победата с дузпи над Мексико в осминафинала на световното в САЩ). През есента на 2005 г. вратарят излиза от своето наказателно поле, за да отбележи най-важното си попадение като функционер в оголената от олимпийски корупционни скандали мрежа на Славков. На петия конгрес Михайлов събаря зетя на Тодор Живков с резултат 194:133 гласа. Тогава Боби изпълнява ролята на острие в опозиционния отбор от свои колеги, на които беше капитан в националния - Йордан Лечков, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Наско Сираков, Любо Пенев и Христо Стоичков. По-късно последните двама напуснаха компанията и се превърнаха в негови критици.

Оттам нататък на Михайлов дори не му се налага да слага ръкавиците, за да опази вратата на президентския кабинет в БФС. На следващия конгрес през 2009 г. той е преизбран безапелационно с 317:9 гласа. През 2014 г. побеждава с резултат 461:26, а преди три дни спечели с 463:36. На последните избори той успя да консолидира около себе си сериозна подкрепа от клубове и президенти, които всяка седмица се ръфат словесно покрай мачовете, покрай националния отбор или покрай вятъра, който събаря футболистите за дузпи в наказателното поле.

Показателен е фактът, че през 2014 г. неговата кандидатура за президент е издигната от “Левски” (Стражица), а през 2018 г. – от “Левски” (София). Боби реши да събере в Изпълкома отбор от чепати враждуващи играчи като Венци Стефанов и Кирил Домусчиев, както и по-благи на пръв поглед натури като Спас Русев и Валентин Михов, както и винаги директния Лечков, верния на линията Костадинов и обиграния в международната дипломация немски възпитаник Михаил Касабов. На такава селекция Михайлов ще бъде капитан в следващите 4 години, като не бива да пропускаме скритите козове в лицето на депутатите Камен Костадинов (ДПС), Димитър Георгиев (БСП), бизнесмена Атанас Фурнаджиев и националния треньор Петър Хубчев. Въпросната формация ще посрещне спокойно и следващия конгрес, освен ако на него не се яви някоя (не)позната, силна и респектираща кандидатура.

Настоящият президент на БФС респектира най-вече с успехи извън терена. В предишния му мандат бе построена футболната база на националните отбори върху предоставена от държавата земя и финансирана в голямата си част със средства от УЕФА и ФИФА, а през 2015 г. България домакинства на европейско първенство за юноши. Между другото, на предишния конгрес Боби поиска един последен мандат, за да довърши делото на живота си – комплекса в Бояна. И той вече е готов, като му осигури още 4 години начело на централата.

Извън оградата на боянските ливади Михайлов е приближен както до бившия и компрометиран вече президент на УЕФА Мишел Платини, който го вкара в Изпълкома на централата, така и до сегашния шеф на европейския футбол Александър Чеферин. Все повече хора на Боби в БФС влизат в структурите на УЕФА. Всичко това е позитивно. Негативно е слабото представяне на националния отбор (не сме играли на голямо първенство от Евро 2004), цирковете (с извинение към истинските артисти) по българските стадиони, съмненията за уговорени мачове, липсата на публика и интерес. Самият Михайлов може да бъде забелязан на трибуните да гледа само националния отбор, след което обикновено развеселен пуска някой лаф като онзи за цикъла пред репортерката.

В цикъла си като футболист той се превърна в най-успешния български вратар. Рожба е на “Левски” и трикратен шампион от 80-те години със знаменития отбор на Наско Сираков, Божидар Искренов и треньор Васил Методиев-Шпайдела. Играл е също в “Беленензеш”, “Мюлуз”, “Ботев” (Пд), “Рединг” , “Славия” (там шеф му бе Венци Стефанов) и “Цюрих”. Участва в три световни първенства (1986, 1994 и 1998) и едно европейско (1996), футболист №1 на България за 1986 г. и бронзов медалист от мондиала в Щатите през 1994 г. В 70 от 102 изиграни мача в националния носи капитанската лента, която му е поверена заради спорове между Христо Стоичков и Николай Илиев.

Отказва се от футбола през 1998 г. след само един мач за последния си клуб “Цюрих” по две причини – мъчи го контузия в коляното и му предстои сватба с втората му съпруга – трикратната световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, от която има дъщеря Елинор. От първия му брак са синът му Николай (трето поколение вратар) и дъщерята Бисера, която му роди внук. Преди да сложи край на владичеството на Батето в българския футбол през 2005-а, Михайлов работи като член на управата на “Левски” и на Изпълкома на БФС, като заместник председател на Държавната агенция на младежта и спорта и като вицепрезидент на самия Славков.

 

Кралев го награди с най-високото спортно отличие

Борислав Михайлов получи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” веднага след като бе преизбран за президент на БФС на конгреса в петък. Наградата му бе връчена по повод неговата 55-а годишнина и за заслугите му за развитието на спорта в България от министър Красен Кралев. С почетния знак “Венец на победителя” досега са удостоени някои от най-известните и обичани наши спортисти като Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Валентин Йорданов, Любо Ганев, Йордан Лечков, Христо Марков и др.

 

За него

Важна фигура

Трябва да работим усилено, за да вдигнем нивото на българския футбол. Съдбата ми отреди да бъда в клуб като “Левски” и да издигнем кандидатурата на Борислав Михайлов за президент на БФС на конгреса. Той е голяма, важна фигура. Участва в европейските и световните процеси.

Спас Русев, бизнесмен, собственик на “Левски” и член на новия Изпълком на БФС

 

Има креативни идеи

Станах свидетел на честни и демократични избори за президент на БФС. Използвах посещението си на конгреса да честитя на Борислав Михайлов неговия 55-и рожден ден и да му подаря фланелка с автографи на играчите от германския национален отбор.

Райнхарт Гриндел, вицепрезидент на УЕФА, член на борда на ФИФА и президент на Германския футболен съюз

 

Футболът не трябва да се управлява така

Не смятам, че по този начин трябва да се управлява българският футбол. Изборът за президент на БФС трябва да е демократичен. Но не се допускат в комисиите хора от моя щаб и от този на Ивайло Дражев. За да стане коректен избор, трябва да има по един човек на всеки кандидат, това беше задължително... Това не е начинът, според мен. Трябва да се замислите много сериозно – така ли ще продължавате?

Любослав Пенев, бивш съотборник и конкурент за шеф на БФС

 

Повече от легенда

55 години достоен живот, пример, себеотдаване! За мен той е повече от легенда, защото деянията му са не просто легендарни, а стойностни и титанични. Не прави нищо на всяка цена, но цената на нещата, която прави, е безценна... Ако бъда запитан кое е нещото, с което се гордея най-много, то без колебание отговарям – че именно той е моят баща.

Николай Михайлов, вратар на “Омония” (Никозия), син на Борислав Михайлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети