Борисов: БСП трябва да се върнат в парламента

Ние предлагаме мир. Или да променим политиката? Да правим избори на 6 месеца, попита премиерът

Аз уважавам избирателите и на БСП, и на ДПС, и на всички останали. БСП трябва да се върнат в парламента, призова премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на ремонта на Източната тангента на столичното околовръстно шосе в коментар за обявеното от Корнелия Нинова намерение левицата да напусне парламента до оставка на председателя Димитър Главчев.

За Главчев

Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, каза Борисов. "Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно". Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента.

"Това, което те правят, ние го правехме преди две години. Разбира се, не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение", коментира още Борисов. По думите му, се леят "обиди и най-грозни изказвания": "И затова и не отидох. Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, за да не го повтаря. Те да напомнят друго и това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение. Мнението ми е, че въпреки провокациите, председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите и той."

За мониторинговия доклад на ЕК

Било шамар, преди да излезе доклада. Пише, че от май нататък нещата вървят. Вижте им изказа и терминологията. Ясно е, че не искат да имаме силно председателство и че трудно се работи в такава обстановка, коментира още премиерът.

Бойко Борисов каза, че докладът на ЕК е обективен. "На разговора с вицепремиера Тимерманс преди няколко дни в Брюксел той отчете и това го каза и публично, че от май месец насам има напредък. Ще си поемем всичко, което имаме като ангажимент. Няколко задачи имаме в парламента, които също до края на годината ще станат. Не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния - така, както беше през 2012 г. и аз съм убеден, че 2018 г. в края ще сме извършили всичко, което ЕК твърди", заяви премиерът.

"Оптимист съм. Разбира се ние си знаем, че не сме идеални. Ние си знаем, че имаме да доправим още неща, но институциите са мисля достатъчно убедени и в Брюксел са сигурни, че ще ги направим. Затова виждате в техническите параметри има ясно казано какво трябва да се довърши, но няма нови препоръки. Мисля, че политическата оценка е достатъчно добра, за да сме оптимисти и да ни амбицира да работим по-добре", каза още Бойко Борисов.

За вота на недоверие

Дори да мине вотът на недоверие, управлението ще бъде БСП и ДПС. Това беше съвсем скоро и помним какво се случи и колко назад ни върнаха. Ние предлагаме мир. Съобразяваме се с това, което искат. Или да променим политиката? Да правим избори на 6 месеца, каза още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика