Борисов: България може да е домакин на срещата с Китай 16+1 през 2018 г.

Срещата на Китай със страните от Централна и Източна Европа "16+1" през 2018 г. може да се проведе в България, обяви премиерът Бойко Борисов по време на публична лекция в УНСС по покана на "Труд" .

Разговори по темата Борисов имаше в края на миналата година на срещата от формата, проведена в Рига. "В последните години България се очерта като сериозен фактор на Балканите и затова бихме предложили една от следващите срещи на правителствените ръководители на „16+1" да се проведе в София", заяви тогава председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.

„Разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти за по-бърз и добър стокообмен между двете страни", е заявил Борисов.

„Китай е наш първостепенен партньор. Индустрията също е важен сектор, по който можем да намерим сечение. Китайските инвеститори в България се увеличават и нашето желание е да привлечем повече компании в българската икономика, защото тук имаме традиционни предимства в сектори като машиностроенето, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. Разчитаме властите в Китай да насърчават китайски фирми да инвестират в България ", каза тогава българският премиер.

Във формата "16+1" за партньорство с Китай участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика