Борисов вдъхна кураж и на австрийския лидер Курц

Премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц, съобщават от правителствената информационна служба.

Борисов и Курц, който е натоварен да състави правителство и се очаква да поеме канцлерския пост до седмици, обсъдили възможностите за по-силно партньорство и сътрудничество между България и Австрия, както и предизвикателствата в рамките на Европейския съюз.

Българският министър-председател проведе подобен разговор, но очи в очи и с Ангела Меркел преди седмица, като тогава обясни, че й е вдъхнал кураж за съставянето на правителство в Германия. Именно това предстои и на Себастиан Курц.

По време на телефонната беседа с Курц, двамата са обсъдили теми в контекста на председателството на Съвета на ЕС, което веднага след България ще бъде поето от Австрия.

„Фактът, че председателствата на двете държави са едно след друго, дава голям шанс за постигане на по-добри резултати“, подчертал Себастиан Курц.

Премиерът Борисов използвал възможността да го запознае с предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани“ в София, която ще се проведе през май, в рамките на Българското председателство. Двамата лидери пояснили, че ще обединят усилията си за Западните Балкани и изразили убеждение, че заедно в рамките на една година България и Австрия ще допринесат за постигане на голяма крачка напред в развитието на региона. В това число по-добра свързаност и трайни резултати по европейския път на държавите от Западните Балкани.

Курц отправил покана към Борисов да бъде негов пръв официален гост във Виена на 1 януари, а българският премиер подчертал, че го очаква като колега в Европейския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика