Борисов взема мандата, казва министрите на 3 май

Още няма консенсус за екоминистерството

Единствената гаранция за стабилност в управлението е да се спазва програмата, заяви пред „Труд“ Красимир Каракачанов

Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство днес от 10,30 ч на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. А очакванията са съставът на новия кабинет да бъде обявен от бъдещия министър-председател на 3 май. Веднага след като приключиха консултациите с парламентарните партии при държавния глава, Бойко Борисов заяви, че темата за министрите все още не е обсъждана между бъдещите коалиционни партньори в управлението ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Веднага след почивните дни около 1 май двете партии ще имат готовност да подпишат коалиционното споразумение, в което ще бъде посочено и разпределението на ресорите. В документа няма да са фиксирани персоналните постове. В кабинета “Борисов 3” ще има общо 4 вицепремиери - 2 на “Обединени патриоти” и 2 от ГЕРБ. Съставът на правителството ще определи председателските места в парламентарните комисии.

Идеята е при 2/3 от тях да се следва огледалният принцип - ако министърът е от ГЕРБ, в Народното събрание шеф на съответната ресорна комисия да е представител на “Обединени патриоти”. Последните искат да наложат този формат на разпределение на позиции и в изпълнителната власт с аргумента “министерствата да не стават политически губернии”. От ГЕРБ обаче настояват партиите в управлението да носят политическа отговорност за съответния ресор в правителството. “Изчистваме детайли по коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Единствената гаранция за стабилност в управлението е да се спазва програмата. Надявам се искрено, че няма да се случи така, че на преден план да минават предимно приоритети на ГЕРБ, а нашите да бъдат загърбвани. Това би създало напрежение”, заяви в интервю за “Труд” лидерът на ВМРО и съпредседател на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов. Каракачанов отказа да коментира персонален състав на бъдещото правителство. “Труд” научи обаче, че в хода на преговорите между двете формации няма постигнат консенсус относно министерството на околната среда и водите.

Както е известно, от ГЕРБ държат на Ивелина Василева, която бе екоминистър и в кабинета “Борисов 2”. От няколко дни обаче от средите на “Обединени патриоти” за поста се спряга Нено Димов, председател на Института за дясна политика. Във вторник пред национална телевизия той коментира, че кабинетът “Борисов 3” ще има потенциал да изкара пълен мандат. Но нито отрече, нито потвърди информацията, че е готвен за екоминистър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика