Борисов: Всички сме на едно мнение - PCR е най-надеждният тест за коронавирус

Пикът на болестта ще е следващите 2-3 седмици, заяви премиерът

За тестовете сме на едно и също мнение. PCR-ът е най-надеждният тест и когато се казва липса на ресурс, нямайте предвид пари. Колкото и да струва, ще го купим. Няма към този момент доказан и надежден тест, а се плащат милиони. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Той изтъкна, че ако три дена подред намаляват болните, рязко ще се издърпат мерките назад, за да се мине към план В, С и т.н. "Единственото доказано и подкрепено от всички световната практика е, че изолацията трябва да продължи. Затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух, както Костов каза. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент", допълни още Борисов.

"Държах, колегите са го написали, че поради липсата на достатъчно надежден тест, да изчакаме. След две-три седмици, говорих с Помпео, с всичките в света, има по-оптимистични варианти, да се създаде надежден тест. Когато това се случи - защо сме поръчали 1 млн. тестове на ЕК, защото след като мине платото, трябва да тестваме хората. Първо тестове няма надеждни, второ - няма количества от надеждните, в момента светът произвежда, мисли и когато имаме, ще тестваме по 20-30 000 на ден", добави той.

"Следващите 2-3 седмици ще е пикът, все по-тежко ще става. Не само, че не трябва да разхлабваме. Всяка мисъл в посока дайте ще пуснем младите напред, това означава да кажем, че ей тея ще умрат, а другите ще живеят", заяви Борисов.

"Възложил съм 2 млн. маски да се произведат и да се раздадат. За цигари 3,50 лв. може, а за маски не може, трябва да се подарят. Няма да споря, държавните пари все едно идват отгоре. Ще произведем маски. Не знаех, че трябва да са без пари, че 3,50 лв. е много. Проблемът не е в парите. Това казах и на докторите. Проблем е надеждността", обясни премиерът за маските.

"Предложихме удължаване на извънредното положение с още един месец, ако има още болни депутати, парламентът няма да може да се събере", каза още Борисов.

"Вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че искаме да удължим извънредното положение, защото съм бил болен и за да се скрием. Идиоти абсолютни. Може би не трябваше този текст да отпада от закона, но както и да е. Трима депутати имаме за съжаление с коронавирус и предложихме по-дълъг срок за извънредното положение. Всъщност един месец още, защото не дай боже сега, след като мине този период, да се окаже, че има още депутати. Може да не се събере парламента, за да се гласува. Затова предложихме по-дълъг срок", уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България