Борисов в Стара Загора: Ще отпуснем около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод (ВИДЕО)

На следващото заседание на Министерски съвет ще отпуснем около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов.

„Оставям на журналистите да разберат кои са правили този завод през 2006 г. ГЕРБ въобще ги е нямало на картата тогава“, обясни Борисов. Той посочи, че не може в центъра на България на 1500 дка да не могат да дойдат инвеститори, защото е земята е частна. „На хората тук съм дошъл да кажа, че всичко това ще го свършим. Исках да дойда да го видя, защото кметът ми обясняваше и аз не можех да повярвам. Така че ще купим тези 80 дка и ще ги дадем“, заяви Борисов.

От своя страна, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че собственикът на тези улици е фалирал и друг чрез съдя-изпълнител е успял да ги придобие. „Ние влязохме в разговор с новия собственик и започнахме да се договаряме за това да ги купим. Благодарение на премиера, който заяви, че Министерски съвет на следващото си заседание ще отпусне пари, ще можем да купим улиците. И през следващите месеци ще работим за подобряване на инфраструктурата“, каза още той.

"Вчера в Дуловско, Силистренско, Разградско - оставихме пари на хора от всички партии. Тука работят работници от всички партии. Те не могат да правят реален бизнес без да има улици. Нито веднъж досега аз не съм бил на партийно мероприятие", каза Борисов.

Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на високо квалифицирания персонал, каза Борисов.

„Огромни високо технологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия – например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов.

Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен. „И аз мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се правят в Шумен“, коментира Борисов. Той посочи, че всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи.

"На 24 май с премиера на Бавария ще го изговорим пак. Не случайно всички заводи вече идват към България, защото ние правим високотехнологични компоненти. Ние не шием седалки или волани, ние правим електрониката на тези автомобили. Правим най-скъпите системи", каза министър-председателят.

„Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България. Защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България