Борисов в Терем-Търговище: Български предприятия ще модернизират машините на сухопътните войски (ВИДЕО)

Изключително сме доволни, това е новина, чакана от армията ни десетилетия, защото нищо не е правено за сухопътните машини. Обнадеждени сме, тъй като с предвидените с 1,2 млрд. ще направим машини, които вършат огромна работа и за границата, и за полицията, а парите на данъкоплатците ще останат в България, за работни места, заплати и развитие на сектора. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи, при посещението си в петък във военноремонтния завод „Терем-Хан Крум”-Търговище, новината за стартиращата работа по модернизация на машините на сухопътните войски, за които са предвидени над 1 млрд. лв.

Той подчерта, че Търговище е от малкото градовете, в които населението расте и тук ще се модернизира техника не само за армията, но и за полицията. Работи се и по прототип на машина за противопожарната служба.

„Десетилетия назад сме имали техника, която е нарязана за скрап и само е купувано, а сега мислим за бойни машини, за суверинитета на България, да защитават границите ни при нужда. Тези машини са много важни и при бедствия”, каза още Борисов.

Той направи и сметка, че модернизацията на сухопътните бойни машини излиза с 30-40% по-евтино, отколкото купуването на нова такава техника.

Заедно с премиера на визита в Терем-Търговище бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът Томислав Дончев, който пък подчерта, че насочването на средствата за ремонт и модернизация на военните машини към български заводи е с цел да се ангажира целият потенциал от специалисти в сектора. „Лесно е да се купува. Искаме средствата да останат в България и да се развиват предприятията, които ще намират и клиенти”, подчерта той.

Каракачанов пък разясни, че се работи в три направления: за нова техника, ремонт и модернизиране. Имало интерес от няколко фирми на световно ниво и тепърва щяло да има процедура за изпълнители, но идеята била работата за сухопътната техника да се извършва в наши предприятия, визирайки заводите в Търговище и Търново.

Той съобщи още, че в момента в Търговище се работи по поръчка от фирма за 40 танка, които се чу, че били за Африка. Това осигурява работа на местния клон за година и половина. Преди тази поръчка заводът в Търговище е бил на дотации от централата, а сега изкарвал заплати.

По-късно от министерския съвет допълниха, че тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май. Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България