Борисов: ГЕРБ завари овехтели градове и инфраструктура

Снимка: Пламен Стоименов

Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим 6 наведнъж. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на пресконференция в партийната централа, на която от формацията представят управленската си програма.

„Преценихме, че трябва да запознаем хората с това, което правим през последните дни. На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълняваме. Не можем да ви храним с информация, която обещава бомбастични неща и затова една седмица работихме върху това, което може с наличностите на икономката, бюджета, финансите, да направим едно по-успешно управление", каза Бойко Борисов.

Освен експремиера на присъстват и бивши министри от ГЕРБ, както и председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева и заместникът й Димитър Главчев.

Далеч не всички сектори са представени днес, защото в много от тях чакаме още детайли и предложения, уточни Борисов в началото. "Това, което имаше като приоритет преди години, грабежи, поръчкови убийства, мисля, че положихме достатъчно усилия“, отчете той.

По думите му в началото ГЕРБ са заварили овехтели градове и инфраструктура. „Всяко правителство надгражда това, което е правило следващото. Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж. 2,5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи“, посочи Борисов. „Ако бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г.“, попита Борисов.

Целите на ГЕРБ: 650 лева минимална заплата, 1500 - средна

През мандат с наше управление, при темповете, с които се развиваше икономиката до сега, можем да очакваме постигането на минимална работна заплата от 650 лева, без това да създава натиск върху заетостта. Реално е да се очаква 1500 лева средна работна заплата, каза Владислав Горанов.

Той обясни, че тази прогноза може да се направи на база развитието на икономиката от последните години. „Финансовата и фискалната стабилност са важна предпоставка за икономическия растеж. Няма богатство и развито общество със зле работеща финансова система и объркани публични финанси“, заяви Горанов. По думите му, неговото главно участие в екипа, разработващ управленската програма на ГЕРБ ще е да бъде гарант, че всичко, което партията предлага, може да бъде финансово обезпечено. „През наш мандат няма да се променя плоския данък“, подчерта Горанов и поясни, че той е добре работещ. Според него трябва да продължат и усилията за справяне със сивата икономика.

Двойно увеличение на учителските заплати, без социални помощи ако детето не ходи на училище

Двойно увеличение на заплатите на учителите планира ГЕРБ, обяви Йорданка Фандъкова.

„Нашата цел е преодоляване на неграмотността. Семействата, чиито деца не ходят на училища, няма да получават социални помощи. Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента. Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата в училищата. Насочваме усилия към инвестиции за даването на равен шанс на децата. Поставяме инвестициите в училищата. Планираме двойно увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“, заяви Фандъкова.

„Над 2000 училища са санирани и модернизирани. Качественото професионално образование е ключова задача, както за успеха на младите хора, така и за икономическия растеж на страната“, коментира Йорданка Фандъкова. По думите й ще бъде засилена програмата за подпомагане на млади учени.

Депутатите без имунитет, тримесечен отчен на главния прокурор

Ще предложим отпадане на имунитета на народните представители, обяви Екатерина Захариева. „Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. В последния доклад ЕК подчерта задоволството си и добрите практики. Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи. Мерки срещу корупцията по ниските етажи на властта. Всички се дразним, когато имаме усещането, че има бягство от правосъдието. Ще доразвием НПК“, заяви Захариева. По думите ѝ ще бъде премахнат безкрайният формализъм, в нашия процес. „На първо място еднократно връщане на делата. Електронното правосъдие - една от най-силните антикорупционни мерки. Всички ще могат да проследяват дадено дело“, добави Захариева.

Герб планира в Народното събрание да има тримесечен отчет на главния прокурор. „Поемаме ангажимент при номинирането на ВСС да консултираме с професионалните общности номинираните. Ще организираме публично изслушване на нашите кандидати. Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети“, допълни Захариева.

„Всеки ден чуваме за насилие в училищата. В момента повечето от тях са жертва. Когато не ги възпитаваме, ги правим пораснали престъпници. Съдебната реформа не се прави заради Брюксел, а заради българските граждани. Поемаме ангажимент всички 17 препоръки да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Ще осигурим присъствие на полицията във всяко населено място. Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност и ще продължим да охраняваме границата добре - така, както сме го правили досега. Ще се борим и с трафикантите, защото вече имаме около 800 осъдени лица. Има още какво да се направи в КАТ, но там ще има камера във всеки автомобил, което ще прекрати корупцията по пътищата“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика