Борисов: Даваме 624 млн. лв. на училища

Идва ред на армията и полицията, до 15 дни става ясно какво може да се направи в новия бюджет

„В този мандат като основен приоритет извадихме образованието. Днес общините получиха 624 млн. лв. за развитие на образователната инфраструктура по ОП “Региони в растеж. Такива пари не са давани никога досега.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, където министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи пред кметове, ректори и директори на училища предвидените инвестиции по програмата.

На събитието присъстваха министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, чиито ведомства също се бенефициенти по ОПРР за образователна инфраструктура, Нанков обясни, че 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спортна база.

В обхвата на програмата попадат 416 учебни заведения, включително 13 висши. От рехабилитираните детски градини, основни и средни училища и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат инвестирани средно по 2444 лв. по линия на европейската солидарност за рехабилитация на образователната инфраструктура.

“Българинът на две места свежда глава от уважение - в църквата и в училище, затова полагаме толкова усилия за ремонт на църквите и училищата”, каза премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика