Борисов дава €500 000 за Африка срещу миграцията

Премиерът защити преговорите с Турция пред лидерите на ЕС

България ще участва във фонда за Африка с 500 000 евро в знак на солидарност. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел след лидерския Европейски съвет. Борисов посочи, че фондът, който трябва да ограничи причините за миграционните процеси към ЕС, има необходимост от общо от допълнителни 125 милиона евро. Припомняме, че преди няколко месеца Европейската комисия обяви, че България е внесла до момента €6,05 млн. в различните европейски фондове за справяне с миграционната криза. Страната ни е сред 18 държави членки, които са издължили напълно обещанията си към фондовете. В доверителния фонд за Африка са внесени 50 000 евро, 100 000 евро - във фонда за Сирия и 5,9 млн.евро по сделката за спиране на миграцията от Турция, подписана от ЕС и Анкара през 2016 г.

Бойко Борисов посочи, че всички участници в срещата на върха са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека. Но в същото време е отчетено, Турция спазва споразумението за миграцията и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти. “Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на сухопътните и морските граници, отбеляза Борисов пред медиите. Премиерът се обяви срещу приключването на преговорите на Турция с Европейския съюз. “По време на нашето председателство не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите”, заяви Борисов. И допълни: “Само преди 7-8 месеца всички си спомняте положението в Харманли само с няколко хиляди мигранти. А с няколкостотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна? До този момент Турция спазва стриктно споразуменията си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция”.

Борисов бе категоричен, че Турция е най-големият съсед не само на България, но и на Европейския съюз. “Отчита се, че договорът за добросъседство и сътрудничество с Република Македония, срещите, които проведохме с Гърция, Румъния и Сърбия, съвместните заседания, които правим или ще се направят през следващите месеци получават широк отзвук”, заяви още Борисов.

С Председателството на България

Общите проблеми изискват общи решения

Балканските въпроси

ще се чуят в Европа

Николаос Вуцис и Димитър Главчев посетиха храм-паметника „Свети Александър Невски”.

По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа. Това мнение изразиха председателите на парламентите на България и Гърция - Димитър Главчев и Николаос Вуцис. Председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис е на официално посещение у нас и произнесе слово в пленарната зала на българския парламент. На разговора с гръцкия ми колега със задоволство отбелязахме великолепните отношения между двете страни, откроихме общи проблеми, които изискват и общи решения, отбелязахме и отличните отношения между нашите народи, отбеляза Димитър Главчев.

С успешното и ползотворно сътрудничество между България, Гърция и Румъния се слага началото на балканска група в рамките на единния ЕС, каза още председателят на българския парламент. Димитър Главчев посочи, че трите страни са ядрото на бъдеща балканска група предвид европейската перспектива на Западните Балкани, която е определена за основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС.

ПРОЕКТ

ЖП линията

с Гърция с финансиране от ЕК

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция ще се търси европейско финансиране. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в рамките на провеждащия се там Европейски съвет. Според премиера Борисов, подписаният в Кавала проект “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе” е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция, съобщиха от правителствената пресслужба. Лидерите обсъдиха сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика