Борисов договаря инвестиции в Сеул

За първи път български премиер ще е на официално посещение в Южна Корея

Вицепремиер и трима министри са в делегацията

В навечерието на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения с Южна Корея премиерът Бойко Борисов ще е на официално посещение в Сеул от 24 до 27 септември. Това е първото посещение на български министър-председател в Южна Корея.

Основната цел на визитата е договаряне на южнокорейски инвестиции. Преди време премиерът заяви пред журналисти, че очакваме 1,5 млрд. долара инвестиция от Южна Корея. Той поясни, че се водят преговори с концерн за акумулаторни батерии. През юли от икономическото министерство обявиха, че ако от „Фолксваген” предпочетат Турция за изграждане на завод, то България ще преговаря с концерна „Хюндай”, към когото още от 2017 г. сме изпратили предложение за стратегическо партньорство. В рамките на официалното си посещение в Южна Корея премиерът Бойко Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Хюндай” в гр. Хуасонг.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че целта на посещението на Борисов е разширяване на сътрудничеството, на политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. В рамките на визитата българският премиер Борисов ще се срещне с премиера на Република Корея Ли Нак-йон и с президента Мун Дже-ин.

В официалната делегация, ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България