Борисов докладва в Страсбург за председателството

Очаква се да бъде питан за Западните Балкани, за Истанбулската конвенция и Брекзит

Според евродепутати председателството на България ще е трудно

Премиерът Бойко Борисов представя днес програмата на българското председателство на Съвета на ЕС в европарламента. Той излетя за Страсбург директно от азербайджанската столица Баку, където бе на работно посещение.

След като евродепутатите изслушат Борисов следват изказвания от ръководителите на всички парламентарни групи. „Труд” се свърза с български пратенице в ЕП, които коментираха, че се очаква да бъдат поставени въпроси за Истанбулската конвенция, за Брекзит, за положението в Западните Балкани в контекста на убийството на лидерът на гражданската инициатива на сърбите в Косово „Свобода, демокрация, истина” Оливер Иванович. Той бе убит вчера, в сръбската част на разделения град Косовска Митровица.

Европарламентът ще изслуша и отчета на приключилото в края на декември естонско председателство. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще обсъди с евродепутатите резултатите от последното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

През декември те отчетоха напредък в първата част от преговорите за напускането на Великобритания, но останаха разделени в оценките за квотното разпределение на мигрантите. Евродепутати коментираха, че на България є предстои трудно председателство заради втория кръг от преговори по Брекзит, разногласията за мигрантите, бюджетната рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. И първото в историята на ЕС предложение за блокиране правото на глас на страна членка – Полша.

На днешното си заседание ЕП ще обсъди и обвиненията към Москва в опити за оказване на влияние върху изборите в отделни държави чрез дезинформация. Очаква се ЕП да предложи подсилване на отдела за засичане на дезинформация, разкрит в Европейската служба за външна дейност. ЕП разглежда като положителна стъпка осигуряването на повече средства за повишаване на осведомеността, за разследваща журналистика и за информационна грамотност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика