Борисов е домакин на втора четиристранна среща на лидерите на Балканите

Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов е домакин на четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Евксиноград". Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите.

Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси. Лидерите от формата ще проведат и работен обяд, в който ще участва и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Очаква се сред обсъжданите проекти да е железопътният коридор от Средиземноморските пристанища на Гърция през българските Варна и Бургас на Черно море до Русе на Дунав, а оттам с разклонения към Белград и Букурещ. Другите два проекта ключови проекта, за които премиерите вече се споразумяха са енергийни и включват изграждане на газовите връзки между България и Гърция и построяването на терминал за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис, откъдето да пристига природен газ от Катар.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който също е в „Евксиновград” вчера съобщи, че ще бъде обсъдено и включването на България в проекта за газопровод EASTMED. Газопроводът под Източното Средиземноморие включва освен Израел и Гърция, и Кипър и Италия. "Част от доставяния по него газ може да стига и до България", предложи снощи Нетаняху.

С румънския премиер Виорика Дънчила основната тема за разговор е третият мост над река Дунав, който се очаква да е при Русе. Другият проект е за мост Никопол-Турну Мъгуреле.

„Четиристранната среща в „Евксиноград” е свързана с желанието ни Балканите да бъдат все по-проспериращи, по-бързо развиващи се в сферите, в които Израел е водещ - високите технологии”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България