Борисов за ДБ: Те са деца на червената номенклатура (обзор)

Премиерът Бойко Борисов поздрави кметът на София Йорданка Фандъкова. Вчера в кино „Люмиер” на НДК се проведе Националната среща на ГЕРБ. Лидерът на партията събра спечелилите кметове от местните избори. Снимки: Цветан Томчев

Много съм огорчен от нашите приятели, каза премиерът

С близо три минути бурни аплодисменти беше посрещнат кметът на София Йорданка Фандъкова в кино „Люмиер” на НДК, където се проведе Националната среща на ГЕРБ. Елитът на партията бе събран от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за анализ на резултатите от местните избори. Срещата започна с отчет за победата на ГЕРБ, представен от областния координатор на партията в София и председател на Националния предизборен щаб Цветомир Паунов.

Остра критика

Лидерът на ГЕРБ изрази недоумението си от подкрепата на десните за Мая Манолова.

„Огорчен съм от приятелите ни, но трябва да спрем да ги наричаме десница. Това не е градска десница. Те са деца и внуци на комунистическата номенклатура, това е опозицията вътре в комунистическата партия”, отсече Борисов.

„Сега същата схема за Костинброд се прилага за София. Поръчал съм да се види как е гласувано на президентските избори. Така че, ако искат да говорим за вот, на нас още не ни е минала давността на Костинброд... тези ли демократи, те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанас Атанасов?! (б.а.- Иванов - лидер на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” (ДБ); Атанасов - съпредседател и лидер на ДСБ)”, запита премиерът. Той изреди причините за озлоблението на градската десница: „Когато почти бяха купили грипените, а ние обърнахме геостратегическaтa ориентация, тогава хептен се озлобиха. Строим газови магистрали, защо не ни подкрепиха. В понеделник ще проверим с американския посланик Н. Пр. Херо Мустафа строежа на газопровода за Гърция. А, когато службите и прокуратурата хванаха за шпионаж един по един няколко човека, те съвсем се озлобиха”, обясни премиерът.

„Да подкрепиш срещу десните партии опонента си, който защитаваше Орешарски, колеги! Дотам ли паднахте... аз като се почувствам виновен, подавам оставка и се скривам, и, ако не ме върне народът, си стоя у нас”, каза лидерът на ГЕРБ.

Кметовете трябва да покажат, че милеят

„Като видиш една хартийка, ще минеш да я вземеш, като видиш паднало дърво.. ето го кметът на Мъглиж - като Боримечката - метни го на гръб. Хората трябва да видят, че милеете”, призова Борисов. Градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров закъсня в залата и появата му предизвика коментар на Борисов: „Живко дойде ли? Това, че си победил не значи че можеш да закъсняваш и да идваш след мен”, пошегува се премиерът и добави: „Няма днес да ви се карам. Нека ни видят усмихнати - следващият път ще ви се карам”.

За „репресираните след изборите”

Борисов коментира думите на председателя на БСП Корнелия Нинова, че „имало репресирани след изборите в Благоевград и в Пазарджик”.

„Да ми ги прати тези хора. Ако се окаже, че е вярно, във вторник аз лично ще им се извиня, ако не се наслагва манипулация, ще се види реакцията ми”, каза Борисов.

„Гледах я на трибунка с 10 души около нея да обявява старта на промяната. А един полититолог обяви, че чул „приятното пропукване” на ГЕРБ. Това ме провокира да покажа как изглежда пропуканият ГЕРБ. По техните разбирания - ако сега излезем отвън, това ще е един голям протест”, пошегува се Борисов.

За циганския вот

„Понеже казаха, че циганите много обичали Бойко - имат право да ме обичат. Ние вкарахме 50 000 деца да учат, а не да се учат да крадат”, посочи той.

„В чистота работят само роми - метат като пчелички. В мръснте работи са само роми. Оказва се, че Радев го обичат повече”, посочи той и показа данни от президенските избори, според които гласовете на циганите за Румен Радев били 40 915, а за Цецка Цачева - 19 532.

За резултатите от месния вот

„Спечелихме седем общини на първи тур, подкрепата на хората беше ясно заявена. За Хасково имаше какви ли не спекулации. Нали от Хасково тръгваше победата?! Гражданите им отговориха още на първи тур. На Делян Добрев ще му кажа - по-добра реабилитация от тази няма”, каза още Борисов.

В края на речта си премиерът подчерта, че ГЕРБ е победил в родните места на опонентите му - Крушовица, Мизия и Славяново, и поздрави актива на ГЕРБ и СДС за резултатите.

 

Резултати

Убедителна победа

] „Победихме в 163 общини, а БСП в 40”, посочи Цветомир Паунов.
„Победихме в 163 общини, а БСП в 40”, посочи Цветомир Паунов.

„ГЕРБ победи убедително на местните избори”, заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов. Той добави, че за партията са дадени 803 899 гласа, докато за БСП са гласували 433 286 души.

„Победихме в 163 общини. ГЕРБ е първа политическа сила в общинските съвети, БСП - трета”, каза още Паунов. От графика стана ясно, че ДПС има 54 общини, а БСП - 40.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика