Борисов и Заев поднесоха венци пред паметника на Борис Трайковски (СНИМКИ)

Местните скандират "Бойко, Бойко" и "Зоки, Зоки"

СТРУМИЦА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА ТРУД

Премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев, поднесоха венци пред паметника на президента на Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа преди три години. В град Струмица днес се провежда съвместно заседание на българското и македонското правителства и ще бъдат подписани 9 важни документа.

Присъстващи на церемонията струминчани скандираха "Зоки, Зоки", както галено наричат тук бившия кмет и "Бойко, Бойко". Премиерът Борисов им каза, че скоро започва изграждането на магистралата Струмица-Петрич, на което хората отвръщаха: "Нека, нека, да бъде!"

По-рано Борисов публикува и клип от срещата си с министър-председателя на Македония Зоран Заев във Водочки манастир „Свети Леонтий“ над град Струмица. Там двамата премиери проведоха среща на четири очи.

Правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов пристигна в град Струмица с два хеликоптера на българските военно-въздушни сили.

Град Струмица е избран не случайно за междуправителствената среща. Преди да стане премиер, Заев беше три мандата кмет на града, който е смятан за един от най-бързо развиващите се в Македония.

Борисов и Заев обсъждат напредъка в добросъседските отношения след подписания на 1-ви август тази година договор между двете държави. В него е записано, че правителствата ще работят за по-добри транспортни и инфраструктурни връзки, улесняване движението на стоки и хора между страните, както и че ще се организират общи чествания на празници и исторически личности, само че този договор ще влезе в сила, след като бъде ратифициран до края на годината от парламентите на двете страни, припомня БНР.

Днес се очаква да бъдат подписани девет двустранни документа. Освен за намаляване на таксите за роуминг и споразумение между "Булгартрансгаз" и "Македонски енергийни ресурси" за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка между двете държави, ще бъде подписано и споразумение между електропреносните системни оператори.

Друг документ ще уреди взаимната помощ при бедствия и кризи.

След това министрите ще заседават, а резултатите премиерите ще обобщят на съвместна пресконференция. Те ще присъстват на връчването на дарения от българска страна на община Струмица - специален автомобил за нуждите на хората с увреждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България