Борисов и Заев почитат жертви от Треблинка

Валери Симеонов към премиера: Да не приемаме чужда вина в Македония

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста Бориов, заедно с македонския си колегаЗоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи. Медиите в съседна Македония припомнят, че във времето на Втората световна война от страната са депортирани в лагера на смъртта Треблинка 7 114 евреи.

В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност, а в рамките на почитането на жертвите възпоменателни събития ще има и в Щип и Битоля.

На фона на трагичната годишнина обаче вчера от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ разпратиха позиция на ръководството й. След скандала с определенията към руския патриарх Кирил преди дни, сега Симеонов се обявява против това при посещението си в Македония премиерът Бойко Борисов да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония. В специална декларация на НФСБ се казва, че „такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти и не може да бъде позиция на изпълнителната власт”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика