Борисов и Заев събират министрите си в Струмица

Премиерите ще поднесат цветя на паметника на президента Борис Трайковски

Правителствата на България и Република Македония ще проведат съвместно заседание на 23 ноември в Струмица. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерски съвет. Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев договориха провеждането му по време на официалната визита на българския министър-председател в Скопие през август. Тогава бе подписан и считания за исторически договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.

Документът бе коментиран от Борисов и Заев като общ успех за двете страни, който ще допринесе за политическата стабилизация на региона и дава перспективи на цяла Източна Европа.

На предстоящото съвместно заседание между двете правителства в Македония ще бъдат обсъдени теми от взаимен интерес, а фокусът на разговорите ще бъде поставен върху напредъка в добросъседските отношения между двете държави. След края на форума Борисов и Заев ще поднесат цветя на паметника на президента Борис Трайковски (1999-2004 г.). След подписването на документа през август, външният министър на ЕС Федерика Могерини излезе със специално изявление, в което се отбеляза, че “ЕС приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония”. Както и че това “може да послужи като вдъхновение за целия регион”.

В последната седмица на октомври министърът на икономиката на Македония Крешник Бектеши бе на работно посещение в София. И заедно с енергийния ни министър Теменужка Петкова проведоха първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави. Липсата на енергийна инфраструктура ще бъде също във фокуса на съвместното заседание на правителствата на двете държави на 23 ноември в Струмица.

Любопитната подробност е, че преди да стане премиер на Македония, Зоран Заев е бил няколко мандата кмет точно на Струмица.

ВИЗИТА

София

подкрепя Скопие за

ЕС и НАТО

България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС. Това каза заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред македонския вицепремиер и военен министър Радмила Шекеринска. Основният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани, подчерта Каракачанов.

“Ние смятаме, че интегрирането на страните от Западните Балкани в НАТО и в ЕС е единственият начин да бъдат решени всички изкуствени или наслоени от историята проблеми”, каза по време на срещата българският вицепремиер. Двамата министри подписаха два протокола за намерение - за извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания и за развитието на сътрудничество между Военновъздушните сили на двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика