Борисов и Заев ще се поклонят заедно пред св. Кирил и Методий

Македонска и българска делегация ще положат заедно венци на гроба на свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим на 24 май, пише в. "Слободен печат", позовавайки се на съобщение на правителствената пресслужба. Същия ден македонската делегация ще положи венци и на паметника на св. Кирил и Методий в посолството на Република България, където ще има и съвместна вечеря на премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов.

На 25 май Заев, придружаван от правителствена делегация, ще бъде на аудиенция при папа Франциск, а след това ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. В следобедните часове заедно с българската делегация той ще присъства на откриването на македонско-българска културна програма, организирана от министерствата на културата на двете страни.

Мигрантите заобикалят Македония, Хърватия се мобилизира, пише в. "Нова Македония". След като се получи предупреждение, че към Босна и Херцеговина се приближават около 120 000 мигранти, хърватската полиция търси начин как да защити границата си. Вестникът посочва, че Босна и Херцеговина е един от транзитните маршрути на мигрантите, които оттам влизат в Хърватия и след това в Словения, за да се отправят към по-богатите страни от Европейския съюз. Хърватия е изправена и пред друг проблем - мигрантите, които ще бъдат депортирани от Австрия, посочва вестникът, позовавайки се на хърватските медии.

"Слободен печат" съобщава, че Демократичната партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи и партия Беса на Африм Гаши ще получат по едно министерско място - ДПА ще има министър без портфейл, а Беса - министър на културата. С това премиерът Зоран Заев приключва реконструкцията на правителството, отбелязва вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа