Борисов: Казах на Тръмп, че не мога да хвърля нови реактори в реката

Снимки: МС

България ще е стратегически газов хъб, от който съседните ни страни ще имат възможност реално да си направят диверсификация. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Той каза, че посветили около 15 минути на сътрудничеството в областта на енергетиката. „Досега, една тежка администрация, каквато е администрацията в САЩ, твърдеше, че „Белене” е руски проект. Това не отговаря на истината, подчерта Борисов.

„В момента „Белене” е 100% български проект, българска централа, със 100% собственост върху реакторите”, подчерта премиерът. Той бе категоричен, че има реална възможност турбината да е на „Дженерал електрик”. Подобна турбина би вдигнала и мощността, каза още Борисов.

„Изключително важно е да се знае, че и заради диверсификацията на ядреното гориво, която влиза от 2021 г., ще е примерно на „Уестингхаус”, заяви министър-председателят.

„Казах на Тръмп, че не мога да почна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Това не може да стане. Той е бизнесмен и веднага схвана за какво иде реч”, обясни Борисов.

"В писмения документ е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни - каза още премиерът - Досега посоката на доставките на природен газ беше изток-запад, сега се добавя и север – юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция". "Мисля, че максимално съм защитил интересите на България", заяви Борисов. "Подписаните документи посочват България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа", изтъкна той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България