Премиерът към БСП: Носим си отговорността, ако зам.-министри или министри не са добри

Снимка: Пламен Стоименов

Носим си политическата отговорност, ако зам.-министри или министри не са добри. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на петъчния парламентарен контрол на въпрос на Антон Кутев от БСП за кадровата политика на кабинета.

Той бе попитан конкретно за назначението на двама зам.-министри, издигнати от Патриотите, но неодобрявани от браншовите организации. Борисов обясни, че още по време на преговорите е обсъдил това с Валери Симеонов.

"По тези две имена аз съм разговарял с Валери Симеонов. Той каза, че стоят зад тях и си носят политическата отговорност", посочи премиерът. "И ако не са добри тези зам.-министри, това е и наша политическа отговорност", каза Борисов.

"Десетина дни писахме програма с патриотите и обсъждахме как да съставим правителството, така че то да работи в синхрон. Всяка една от партиите представи министрите си, водихме дебати, някои кандидатури бяха отхвърлени и не сме се старали да ги пресмятаме по квоти. Търсихме приемливи решения. В момента създадохме що годе добър синхрон, напасваме работата на правителството и се надявам, че работодателските организации ще успеем да ги убедим, че няма от какво да се притесняват", заяви Борисов.

По повод номинацията на Илиана Иванова за втори мандат като представител на България в Европейската сметна палата той каза, че тя е добър професионалист. "Илиана Иванова е от най-уважаваните българи, работещи в Брюксел", заяви Борисов.

"По каква работа вие година и половина преди да се заговори за ООН, предложихте г-жа Ирина Бокова?", обърна се Борисов към БСП. "Помните в мандата, в който си отивахме? Ние не предложихме еврокомисар и командващ щаба на въоръжените сили. След това г-н Радев върна жеста, назначи си началник на щаба и остави назначаването на главния секретар на МВР на правителството. Не може ли да говорим в по-добронамерен тон и да не ни принуждавате да се връщаме към миналото? Дадохме цялата си подкрепа за г-жа Бокова за ЮНЕСКО. Аз си пазя всички есемеси с благодарности от нея, г-жо Нинова", каза Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика