Борисов към Нинова: Съвестта ми е най-чиста за миграцията

Добре че Меркел ги пусна, иначе щяха да са още тук, заяви премиерът

Темата с миграцията, ако имаше категорично решение на ЕС, нямаше да се търкаля толкова година. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от парламентарния контрол на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Има протоколи от всички заседания, ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още през 2015 г. им казвах, че това, което правят, ще доведе до катастрофа, припомни Борисов.

И вашето правителство, и нашето правителство в началото не бяхме добре подготвени, призна той. Вследствие и на промени в закони, и на 320 милиона, които ни даде ЕС, към момента можем да кажем, че пазим добре външната граница на ЕС. И това го казват всички в Европа, изтъкна премиерът.

Проблемът е решен, имаме нулева нелегална миграция. Истинският проблем не е в легалната, а в легалната миграция, защото като дойдат на КПП-то, нямаме право да им откажем, обясни премиерът.

В първия момент, когато България се напълни с мигранти, помните го, тези 60 хиляди преминаха. Тогава се създаде огромен натиск в Европа и добре че канцлерът Меркел ги пусна, иначе щяха да са тук, припомни той.

Когато искат да ги върнат сега, не могат насила да ги върнат. А ако ги върнат, къде да ги държим - в общежития от отворен тип. Имаме рекорди по 40 пъти да ги връщаме от границата и пак бягат, посочи Борисов.

Какво ще стане, ако дойде нова вълна - един-два милиона, скараме се с Турция. Тогава какво ще правим - ще искаме ли релокация, попита премиерът.

Ако мислите, че е лесно да надделеете в Съвета... На последния ми казаха, че съм циничен, че съм брутален, разказа Борисов.

Позицията ми е категорична - твърда охрана, защита на външни граници от всички - България, Гърция, Италия, Испания, напомни премиерът.

Позицията на България е най-малко непоследователна. Нагажда ли се според ситуацията премиерът, попита Корнелия Нинова. Тя съобщи, че групата на БСП е събрала подписи за разискване по темата в Народното събрание, с което да се възложи на Министерския съвет какво да прави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика