Борисов лобира за балкански проекти

Премиерът Бойко Борисов ще открие заедно с президента на ЕБВР Сума Чакрабарти инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон.

Създават единно инвестиционно пространство

Виктор Орбан и Себастиан Курц пристигат у нас

Премиерът Бойко Борисов ще открие заедно с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти инвестиционен форум в централата на банката в Лондон, който е посветен на Западните Балкани.

За знаковата конференция на 26 февруари са потвърдили участие и премиерите на Сърбия, Косово, Черна Гора, Албания, Македония и на Босна и Херцеговина. Борисов ще има поздравителна реч към участниците веднага след шефа на ЕБВР малко след 9.00 британско време. Целта на форума е да се популяризира региона на Западните Балкани като инвестиционна дестинация.

По време на еднодневната среща на най-високо ниво ще се обсъдят и начините за регионалната стабилност чрез засилване на регионалното сътрудничество. В правителствените делегации на съответните държави ще се включат и представители на бизнеса.

Очаквано, акцент в срещата ще се постави и върху създаването на единно инвестиционно пространство, укрепване на бизнес средата в региона и улесняването на чуждестранните инвестиции. Премиерът Бойко Борисов ще очертае и дневния ред на българското европредседателство за Западните Балкани.

Още тази седмица в началото у нас пристигат и премиерът на Унгария Виктор Орбан и канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Срещата на премиера Борисов с унгарския му колега е в резиденция “Бояна” утре, а на нея по предварителна информация от Министерски съвет ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми.

Канцлерът Курц ще бъде приет от българския премиер във вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика