Борисов: Най-вероятно предстои тежък съдебен процес за Хитрино

Говорих с финансовия министър дали като технология бюджетът на общината може да се вдигне или целево да им се дадат парите, за да могат чрез Общинския съвет и местните органи да направят така, че да ги разпределят за всеки нуждаещ се. Считам, че те най-добре познават и хората, и бита им тук и най-добре ще се оправят. Това коментира пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов.

„14 човека само не са при роднини. Тези, които бяха с патерици или трудно подвижни, преценихме, че е най-добре в болницата в Шумен да ги закараме. Хем да има грижи, хем топло, храна, да не ги мислим тях“, добави премиерът, подчертавайки, че трябва да се благодари и на хората в съседните села, които са приютили жители на Хитрино.

Той посочи още, че на хората без жилище може да бъдат предоставени фургони и да се помисли за преместването им на друго място, в зависимост от тяхното желание.

Пред журналисти в почерненото село премиерът коментира, че най-вероятно предстои тежък съдебен процес "след толкова жертви и разрушения". „В момента машинисти се разпитват, текат процесуално-следствени действия, с главния прокурор и прокурора на Шумен сме в диалог. Службите на ДАНС и съответно Министерство на транспорта работят, свалят разпечатките от лентите, от тахошайбите, пресмятат скорост, време метър по метър“, обясни Борисов.

На въпрос кога се очаква да започнат действията по източване на цистерните премиерът в оставка каза: „Утре от 7.00 до 9.00 започват процесуално-следствени действия, подготвяне на арматура, технологията е много сложна"

При отварянето на цистерната е най-големият риск. Замерва се първо концентрацията във въздуха. Много сложен експеримент и много рисков, действително много ме е страх за утре, сподели Борисов. Той посочи, че хората, които ще отварят цистерните, имат опит с подобни операции.

„Да стискаме палци и да се помолим, който на който Бог си се моли“, призова премиерът в оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България