Борисов: Необходимо е общо решение на миграционната криза

България и Италия имат сходни проблеми, свързани с мигрантската криза и ясно разбират необходимостта от общо европейско решение и проява на солидарност между държавите в Европа. Това коментираха при срещата си в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и президентът на Италия Серджо Матарела, съобщиха от правителствената пресслужба. Те изразиха очакване на срещата в Братислава утре да се формулират конкретни мерки за изход от този проблем.

Двамата акцентираха на нуждата от ефективно управление на външните граници на ЕС и допълнителна подкрепа към страните като България и Италия, които посрещат първи мигрантските потоци. Те посочиха, че трайното решение на кризата е да се постигне мир и нормални условия за живот в страните по произход, които да гарантират връщането на мигрантите.

"Носим големи отговорности като граници на ЕС и е необходимо консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да не бъде за сметка на някоя от държавите", отбеляза премиерът. Той запозна италианския президент с мерките, които страната ни предприема по опазване на сигурността и защитата на границата, и посочи наличието на добро сътрудничество с турската държава за предотвратяване навлизането на нелегални мигранти. Бойко Борисов посочи също, че пълен достъп на българските служби до шенгенската информационна ще гарантира в по-голяма степен сигурността на външните граници.

По време на срещата си премиерът Борисов и президентът Матарела отбелязаха и доброто сътрудничеството между страните в сферата на енергетиката и ползотворното партньорство в областта на културата, образованието и науката.

2925

2936

2856

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика