Борисов: Очаквам Груевски да подкрепи договора

Снимка: Цветан Томчев

„Имам среща с Никола Груевски. С него сме заедно в ЕНП, седим заедно в Брюксел. Истински ще съм щастлив и той да подкрепя, това, което е за европейска перспектива”, обяви на пресконференцията със Зоран Заев премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че в делегацията е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е председател на ВМРО. Всички сме си дали сметка, че с подписването на договора за добросъседство и на двата меморандума имаме по-добра перспектива”, подчерта Борисов. Той увери скептиците и онези, които не подкрепят договора, че каузите в него не са против никого и са само за добро. Борисов обясни, че със Зоран Заев са от две различни европейски политически семейства.

„Той е от ПЕС, аз съм от ЕНП. С Никола Груевски сме от едно политическо семейство. С него бяхме пред подписване на договора една събота”, разказа премиерът. И отново припомни, че македонската опозиция в лицето на Никола Груевски е от неговото политическо семейство.

„Какво постигнахме досега като нямаше подписан договор”, попита Борисов. И продължи: „ Република Македония е член на НАТО, има перспектива за ЕС? Аз бих казал: "Не". Обратно, давайки тон за политическа стабилност, за политическа зрялост, за спазване на всички европейски принципи – за демокрация, за свобода на словото и т.н., това дава перспектива”, каза още Борисов. И допълни, че критикари винаги ще има.

„Критики имаше и в България. Много от моите опоненти питаха защо е нужно? Някой като иска да отива в НАТО и в ЕС можехме да бъдем по-твърди.”, обясни той. Попита дали това е приятелство и добросъседство, както и дали носи перспектива.

„Демокрацията е това. Ще има критики по договора, но ще видите каква ще е ползата от подписаните меморандуми. Дай, Боже те да се случат”, пожела Борисов и увери, че съвременното поколение е достатъчно умно да прецени.

„Като дойде петък, половин България се изнася – едни по посока Гърция, други по посока Сърбия, трети Турция… Съвременният човек иска да пътува, да учи, да види с очите си. Съвременното поколение е достатъчно умно, като обиколи Балканите да си даде сметка къде, какво и как в исторически план се е случвало”, продължи да убеждава скептиците в правотата си премиерът.

Борисов се извини на гражданите на Скопие за мерките за сигурност, които блокираха града при преминаването на българската официална делегация по улиците на града на път за Владата. „И ние покрай колегата Заев бяхме затворили в София”, припомни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика