Борисов още не е потвърдил поканата от Ердоган

Пусковата церемония е насрочена за 8 януари, на нея ще присъства и руският президент Владимир Путин

В един ден - домакинство и визита

Премиерът Бойко Борисов още не е потвърдил поканата от турския президент Реджеп Ердоган за официалната церемония по откриването на „Турски поток” на 8 януари. Това заявиха от пресцентъра на Министерския съвет пред „Труд” вчера. Ден по-рано, в събота, получихме от там същия отговор относно евентуална визита на Борисов в Истанбул за събитието. Поканата за церемонията в Истанбул е била изпратена дни преди началото на 2020 г. - на 29 декември.

Официалната пускова церемония е насрочена за 8 януари и на нея ще присъства и руският президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков анонсира визитата на Путин в Истанбул и темите за разговор с Ердоган - газовите доставки, Сирия и Либия.

В петък премиерът Борисов направи оглед от хеликоптер на строителството на газопровода в българската му част. И заяви, че 45 минути е летял над готов участък. Министър-председателят пое ангажимент до края на май България да е готова с проекта, както и че е готов да изпрати видеокадри на Владимир Путин от строителството. Повод за последното бе упрекът на държавния глава на Руската федерация от 4 декември м. г., че страната ни бави строителството на съоръжението. На 8 януари у нас пристига зам.-държавният секретар на САЩ. Това означава, че ако Борисов приеме поканата на Ердоган за церемонията, ще трябва да съчетае в един ден домакинство на високия гост от Вашингтон с визита в Турция и разговори с руския президент Владимир Путин и с турския държавен глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България