Борисов: Пари за нови къщи в Хитрино ще има още утре

Снимка: btvnovinite.bg

„Нови къщи за хората в Хитрино ще има”. Това увери премиерът в оставка Бойко Борисов в изявление от поразеното от взрив на цистерна с газ шуменско село.

Утре ще бъде изчислено приблизително на каква стойност са щетите от експлозията и необходимите пари ще бъдат преведени по сметката на общината.

"Въпреки че периодът е преходен, пострадалите няма да бъдат подведени и ще получат пари за нови къщи", допълни Борисов.

Всички останали без домове ще бъдат настанени във фургони или при роднини докато не започне строителство на нови къщи. Всички хора от селото, останали без домове, ще бъдат обезщетени и ще им бъде построена нова къща. Премиерът в оставка посочи, че от Камарата на строителите също искат да направят дарение и най-вероятно техните усилия ще бъдат насочени към строителството на обществените сгради, пострадали след взривовете.

Борисов поясни, че съдействие за изграждане на къщи за останалите без дом вече са предложили от Строителната камара и от частни фирми.

Министър-председателят в оставка каза още, че се очаква целия процес по обезопасяване на района да приключи максимум до 10 дни. Акцията по източване на веществата от цистерните е започнала по-рано днес. Около три часа са необходими, за да бъде източена една цистерна показва работата през днешния ден.

„Не можем да рискуваме живота на всички момчета, които работят, защото и те имат семейства, които ги мислят”, коментира още Борисов.

Междувременно премиерът в оставка съобщи, че още едно момче е намерило смъртта си, с което общия брой на жертвите става 8.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България