Борисов: Подавам оставка в първия работен ден

Бойко Борисов

Ще депозирам оставката на правителството в първия работен ден, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Бойко Борисов.

Премиерът поздрави победителите в днешния вот - Радев и Йотова. "Да поздравим победителите в днешния вот - г-н Радев и г-жа Йотова. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Да поздравя колегите от ДПС, които помогнаха да спечели г-н Радев, да благодаря на колегите от БСП, които направиха възможно това да се случи", каза Борисов.

Поздравления той отправи и към ДСБ и Радан Кънев - че помогнали за разцеплението сред десните.

От резултатите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство, заяви Борисов. Няма дори мнозинство за приемането на бюджета.

БСП, ДПС, ДСБ да си направят кабинет още в този парламент, ако им трябва кворумq ще го подсигурим, заяви още Борисов. „Има вече нова политическа ситуация в България. При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Всъщност не само не могат да се направят реформи, мисля че дори и бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които имат ПФ рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение само тази част от РБ и ГЕРБ няма как да има мнозинство в Парламента“, обясни премиерът.

„Ако искат могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното е. Вече има твърдо изразено от резултатите, които излязоха ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват 2 години. Ако им трябва кворум, ще бъдем там и ще го подсигурим“, каза още Борисов.

Загубата на ГЕРБ е категорична и ясна, разбира се, че проблемът си е в нас, обясни Борисов. „Оттук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни; ще си направим добър анализ вътре в партията; ще направим добри анализи на кметовете по страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Защото за тези две години ние не можем да направим трети компромис. Забравих да честитя и на Радан Кънев, направи всичко възможно дясното да се разбие“, коментира Борисов По думите му в коалицията БСП - ДПС могат да вземат и Кънев.

„Референдумът – въпреки много условности, той ясно показа, че над 3 милиона и половина желаят промяна. Мисля, че вече свикването на Велико Народно събрание е задължително. Явно е, че политическата класа в този начин на управление нещо не е добре, хората се чувстват неудовлетворени“, добави той. „Считам, че субсидията за политическите партии само ще даде възможност след това олигарсите с черни пари да участват в изборите. Нека да знаем в коя партия кой олигарх какви пари е дал. Затова – нула лева. Където е един, там и нула. Така че да отидем на нула лева, мажоритарен вот и да се намали броят на депутатите – и по трите въпроса ще действаме с цялата си мощ“, каза още Борисов.

Сега сме опозиция по волята на народа, искаме категорично нови избори, подчерта Борисов.

„Не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис - нито се харесвахме с РБ, ПФ или АБВ. Но тогава след Орешарски ситуацията беше знаете каква в България. Ние поехме – изкарахме две години, сега другите да поемат следващите две години. Ясна коалиция са си направили, ние ще подкрепяме това, което считаме за правилно. Ние сме опозиция сега по волята на народа“, коментира премиерът.

„Виждам грешка и то много. Ние сме партия, която се учи от грешките си, поправяме ги, взимаме си поуки. Искам дебело да го подчертая. Винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва. Вашите приоритети може би са добри, но явно има други по-добри“, поясни премиерът. „Винаги съм считал, че когато всеки ден даваме видими неща – магистрали, жп линии, театри, санирани училища и какво ли не още – субсидии за земеделците, бой по контрабандата. Нещо значи не усещаме, което хората ни подсказват. Най-демократичното, правилното в такъв момент, разбирам, ако сега нямаше мнозинство, беше на кантар 1-2% да говорим да се срещаме“, каза още той.

"Много им беше лесно всички негативи и пасиви върху нас, а те отстрани да трупат активи. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента без избори да управляват. Те имат мнозинство, не е нужно аз или някой от колегите ми да го подкрепят. Няма да гласувам за това правителство. Искаме категорично нови избори“, допълни Бойко Борисов.

„Побеждавал съм достатъчно пъти, за да се поздравявам. Мога като спортист и да губя, и да печеля“, поясни той.

На въпрос обиден ли е на коалиционните партньори, тъй като например ПФ не са призовали да се гласува за Цачева той каза „ Това си е тяхно право и след като така са направили спокойно могат да подкрепят с мандата на БСП ново правителство.

Във връзка с това, че два пъти ГЕРБ се отказва от властта и защо сега хората да им я дадат трети път Борисов коментира: „Защото преди 2 години, ако не бяхме приели да управляваме щяхме да сме в политическа криза. Сега няма да влезем в такава.“

За нищо не съжаляваме, защото винаги съм казвал – важно е да има мир, демокрация, да се спазват правилата и ние винаги сме го правили - каза още Борисов.

„Още веднъж искам да благодаря на всички, които са ни подкрепили, да се извиня на тези, които не са. Мислил съм през цялото време, че правим добри неща. Г-н Диков (Сашо Диков, бел. ред.) ми каза, че София станала червена, че имало протестен вот – за кое? За метрото, заради Южната дъга, заради Северната тангента, заради булевардите?“, запита премиерът. Борисов отрече че има царство на лъжите и беззаконието.

„След като преди 20 години нито едно от тези неща не беше направено, аз като си спомням като станах кмет, нямаше един фонтан в София. Улиците и булевардите бяха в дупки. Околовръстното знаете какво беше, не искам да се връщам. В какво състояние бяха училищата, детските градини. След като така са преценили, че г-жа Нинова нейната партия по-добре ще управляват, ще им дойде ред да управляват и София. Оттук нататък хората ще оценят какво сме направили. Наказаха ни за това, което не сме направили и ние много внимателно се вслушваме и си правим изводите. Ще видим кое е накарало хората в анализа ни да загърбят всичко това, което считаме, че сме направили“, допълни Борисов.

Той подчерта, че в правосъдието са направили всичко, което било по силите на този парламент. „Това постигнахме и г-жа Захариева направи много. Ние подавахме ръка. За нищо не съжалявам, трябва да се оцени грешката, която сме направили или поредица от грешки. Хората да видят какво е било при нас, дай Боже да е по-добре при другите“, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика