Борисов подкрепи превозвачите, поставя въпроса пред Макрон и Меркел

Правят шествие на 16 май пред НДК

Премиерът Бойко Борисов ще постави въпроса за новите изисквания, които ЕК иска да наложи на транспортните фирми, на срещата си с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в сряда и четвъртък. Това стана ясно на среща на превозвачите с премиера и министъра на транспорта Ивайло Московски в Министерски съвет. На нея Борисов е заявил пълната си подкрепа за българските превозвачи.

Причината за недоволството на бранша е предстоящото приемане на т. нар. “Пакет за мобилност”, който въвежда редица ограничения.

“Разминаванията са на няколко места. На първо място става въпрос за задължителното връщане на шофьорите у дома. Категорично сме против. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма как да бъдат задължавани граждани къде да прекарват своята почивка”, заяви министър Ивайло Московски. Друга промяна, която не се приема от страната ни, е забраната шофьорите да спят в кабините на камионите.

При тези мерки ще възникне и проблем с опазването на камионите и товарите, защото застрахователите не изплащат премии, ако превозното средство е оставено без надзор, посочи министърът.

Той се обяви и против изискването при престой между три и седем дни на водач в друга държава да му се начисляват командировъчни съгласно местното законодателство. Това би било удар най-вече към малките и средни фирми, за които ще бъде непосилно, дори невъзможно, да организират такова сложно счетоводство, посочи Московски.

“Законът “Макрон”, както му казват в цяла Европа, цели да въведе двойни стандарти за работната ръка, така както направиха двоен стандарти за храните”, коментира Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт. По думите му този закон унищожава не само транспортния бранш, а и съпътстващите го. Превозвачите предупредиха, че ако промените станат факт, много от тях ще се преместят в други европейски държави.

Те благодариха за подкрепата на премиера, но не се отказват от протеста. На 16 май ще направят мирно шествие пред НДК, когато ще заседава Съветът на Европейската комисия, а на 17 май ще излязат с камиони и автобуси на протест в Бояна, където ще се проведе среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и Западните Балкани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика