Борисов преговаря с Алиев за доставка на азерски газ

Радвам се, че в началото на 2018 г. имаме визита на приятел, обърна се към премиера Бойко Борисов президентът на Азербайджан Илхам Алиев в началото на срещата на четири очи.

Борисов подчерта, че „има много обич между нашите два народа”. Досега всичко, за което сме се договорили с президента Алиев, се е случвало, каза още премиерът.

„Мисля, че и директната връзка между Баку-София ще е голяма крачка в общата ни работа и в бизнеса, и в туризма. Но това е завършена задача. Надявам се днес президентът Алиев да даде своята благословия и разпореждане на СОКАР (Азербайджанската държавна петролна и газова компания). Проучихме вашият опит в газоразпраделителните мрежи, които изграждате в Грузия и на други места”, заяви Борисов.

Премиерът не уточни за какво разпореждене по отношение на СОКАР става дума. Най-вероятно става въпрос за азербайджански газ, който ще се доставя ще се доставя за България през интерконектора България-Гърция (IGB). Той ще позволи на България да получава азербайджански газ от местното находище „Шах Дениз-2“. Първоначалният капацитет на проекта е три милиона кубични метра газ. Цената му се изчислява на около 240 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България