Борисов пред "Известия": Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Бойко Борисов, МС

Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно. Това казва министър-председателят Бойко Борисов пред руския вестник „Известия“.

„Въпросът за интеграцията на Анкара в ЕС не може да се разглежда с оглед на обстоятелствата“, заяви Борисов. „Турция е поела ангажимент към ЕС от повече от 50 години, но в настоящата ситуация и на съществуващите отношения дори не си струва да се говори за въвеждането на тази страна в Европейския съюз“, допълни той.

В същото време Борисов подчертава, че ЕС и България, в частност, са настроени към продуктивно сътрудничество с Анкара – включително заради това, че тя оказва подкрепа на Европа при решаването на миграционния проблем.

„С днешните отношения на Турция с лидерите на страните като Австрия, Германия, Холандия, Франция, организирането среща на високо равнище с участието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе трудно, но усилията на българската страна си струваха“, допълни Бойко Борисов.

Той също така подчерта, че благодарение на тясното сътрудничество с Анкара, София е в състояние да спре почти напълно притока на бежанци, които влизат в ЕС през Балканския маршрут.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика