Борисов пред ФАЦ: През изминалите 10 години едва ли има по-успешен политик от Ангела Меркел

През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, анонс от което беше публикуван вчера.

„Ако Европа е намерила изход от финансовата и гръцката криза, това дължим в най-голяма степен на нея и аз лично съм научил много от нея”, заяви премиерът Борисов. По думите му на европейските срещи на върха е чул много упреци срещу канцлера.

„Но аз винаги питам: Какъв избор е имала през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция”, уточни Борисов.

„Трябваше обаче всички ние, държавите-членки на ЕС, да можем и да действаме по-бързо. Ние всички имаме разузнавателни служби, и те ни предупреждаваха, какво ще дойде към нас, както и сега предупреждават за онова, което се случва, например, в Северна Африка. Преди една година не трябваше да бъдем по-малко човечни, а да реагираме по-бързо и по-гъвкаво”, каза още премиерът.

"Държавите от Вишеград - Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, ни предложиха пари, за да построим ограда с Гърция. Но ние не искаме това. Аз много добре мога да си спомня колко щастливи бяха българите, когато дойде времето, в което те можеха най-накрая да пътуват свободно в Европа. Една ограда между нашите страни би означавала, че ЕС вече го няма", заяви още Борисов.

Нашата техника е стара. Хеликоптерите ни са на доизживяване, камионите и високопроходимите автомобили сe движат ден след ден в непроходими терени, много от тях са вече негодни за употреба. Когато Дейвид Камерън беше в България и видя на нашата граница при какви условия сме принудени да работим, веднага ни предостави 40 автомобила за трудно проходими терени", допълва премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа