Борисов пред Trend.az: Считаме Азербайджан за приоритетен партньор

България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред азербайджанската агенция Trend.

По думите на Борисов, страната ни има интерес от изпълнението на стратегически проекти като Южния газов коридор, свързващ Европа и Азербайджан.

"Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълва Борисов и отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище „Шах Дениз", казва Бойко Борисов.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления“, казва премиерът през азербайджанската медия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика