Борисов призова за добри отношения с Москва и Анкара

Транспортните коридори на Балканите ще свържат Лондон с Китай

Бързо приемане на България в Шенген, влизане на страната ни в чакалнята на еврото (ERM2), инфраструктурно присъединяване на Западните Балкани към ЕС и добри отношения с Русия и Турция. Това бяха основните послания, които премиерът Бойко Борисов отправи към лидерите, участващи в конференцията по сигурността на тема “Нови идеи за Европа” в Мюнхен.

Европа трябва да се върне към глобалните и стратегически преговори, които се водят в света, а не да отсъства от тях, призова Борисов. И посочи локалните конфликти, които “са тема на разговори всеки ден между президентите Тръмп, Путън и Ердоган”, като предупреди, че в противен случай ЕС “само ще инкасира войните”. Борисов акцентира върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея. “Затова съм много доволен, че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО”, отбеляза Борисов.

Премиерът разговаря и с турския си колега Бинали Йълдъръм. “Да харчим парите за инфраструктура, за образование и култура, а не да правим нови огради”, каза Борисов.

“Изключително съм впечатлен от постигнатото от България в тази насока”, каза от своя страна Йълдъръм. И допълни, че след завършване на инфраструктурните проекти, “от Лондон ще може да се стига до Китай”. Ще имаме много модерна инфраструктура, която ще преминава през България и Турция”, посочи още турският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика